Міжнародна конференція у Ватикані про запобігання різним формам залежності
  • Втр, 27/11/2018 - 16:12

Під час міжнародної конференція у Ватикані фахівці з 63 країн обговорюватимуть проблеми різних форм залежності з наукової, правової, соціологічної та душпастирської перспективи.

Не тільки наркотики, але й азартні ігри, психологічна залежність від інтернету, порнографії та сексуальна залежність – це сітка, в яку людина може легко потрапити в хвилинах слабкості й депресії, але цю сітку можна розірвати. Про це говорив отець Сеґундо Техадо Муньйос, Заступник Секретаря Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, представляючи міжнародну конференцію «Наркотики й залежності – перешкода цілісному людському розвиткові», що проходитиме у Ватикані від 29 листопада до 1 грудня 2018 р. Презентація конференції відбулась у Ватиканському прес-центрі 26 листопада.

Явище нових форм залежності

До програми конференції входять виступи та дискусії за участю фахівців з 63 країн, які розглядатимуть проблему наркозалежності з наукової, правової, соціологічної та душпастирської перспективи. За словами о. Сеґундо Техадо Муньйоса, мета заходу полягає в тому, щоб зрозуміти явище нових форм залежності та обрати відповідні шляхи подолання проблеми. «Папа бажає, – додав він, – щоб ми зосередили свою увагу на людині та її цілісному зростанні. Проблема залежності є дуже актуальною, а її корінь завжди той самий: незадоволення людини стражданням, розчаруванням та невдачами. Якщо людина не знаходить діяльної опори, то починає шукати її в цих речах, в цих псевдорішеннях. Людина вільно потрапляє в пастку й вільно з неї виходить. Ми повинні допомогти їй правильно використовувати власну свободу».

Залежність – симптом духовного й психологічного спустошення

Отець Чарльз Намуґера, співробітник Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, зазначив, що виступи включатимуть аналіз проблеми наркотиків і діючих міжнародних конвенції стосовно цього питання, з’ясовуючи ситуацію щодо виготовлення й торгівлі наркотичними речовинами в різних регіонах світу. Одна із сесій конференції буде присвячена іншим видам залежності: залежності від інтернету, азартних ігор та сексу. Після опису богословських, антропологічних й етично-душпастирських аспектів, розглядатимуться також шляхи запобігання й лікування різних форм залежності.

«Залежність – це симптом, – зазначив під час прес-конференції Ніколо Пізану, директор Вищого інституту психопедагогічних і соціальних наук. – Вона вселяється в людину в періоди її духовного та психологічного спустошення. Це симптом недуг, які можна вилікувати за допомогою цілісного виховання людини».