Міжнародний день підтримки жертв злочинів та зловживання владою став темою зустрічі з неповнолітніми в'язнями
  • Чтв, 23/02/2017 - 08:07

22 лютого 2017 група старшокласників загально-освітньої школи №1 Шевченківського району м. Києва провела зустріч-діалог з неповнолітніми в'язнями на тему "Кривда і прощення". Проведенню заходу посприяв багатолітній волонтер Пенітенціарного душпастирства УГКЦ Ігор Свєтлічний. Під керівництвом досвідченого шкільного педагога-правника Юрія Захарчука підлітки приготували діалог, присвячений Міжнародному дню підтримки жертв злочинів та зловживання владою, що відзначається 22 лютого.

Старшокласники бажають у близькому майбутньому обрати професію юриста. Усі вони беруть участь у спеціальній програмі підготовки до вступу на юридичні факультети українських вузів. "Рівний - рівному - незамінний підхід до виховання юнаків, що опиняються за мурами пенітенціарних установ, - вважає адвокат Ігор Свєтлічний, що модерував діалог, - саме так ми і задумали цю подію".

"У в’язничному капеланстві у праці із засудженими темі надолуження за злочини та потребі вибачення приділяється особливу пастирську увагу", - поділився о. Костянтин Пантелей. Він представив увазі учасників діалогу розповідь про Неділю прощення напередодні Великого посту і про ефективність програм примирення у пенітенціарній практиці.

На завершення зустрічі старшокласники школи №1 подарували невеличкі сувеніри усім присутнім підліткам, відвідали кімнату для спортивної активності та навіть зіграли з хлопцями коротку партію настільного тенісу. Така подія залишила у кожного тепле відчуття солідарності в усьому людяному і доброму.

З історії.
У вересні 1985 року VII конгрес ООН щодо запобігання злочинності та поводження з правопорушниками запропонував Декларацію головних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою. А 29 листопада 1985 року Генеральна Асамблея ООН прийняла цю декларацію, вперше розробивши універсальні принципи підтримки і захисту жертв злочинів та зловживання владою. 22 лютого 1990 року уряд Англії опублікував „Хартію жертв злочинів”. З того часу у світі відзначають Міжнародний день підтримки жертв злочинів.