Міжнародний Конгрес присвячений енцикліці Папи Івана XXIII "Pacem in terris"
  • Пон, 07/10/2013 - 13:17

У Римі з ініціативи Папської ради "Iustitia et pax" пройшли заходи з нагоди 50-річчя енцикліки блаженного Папи Івана XXIII "Pacem in terris" (Мир на землі), опублікованої 11 квітня 1963. На спеціальній конференції, організованій Папською Радою «Справедливість і Мир», зібралися високі церковні ієрархи, політики, дипломати, представники міжнародних організацій, громадські діячі та науковці.

Перший робочий день Міжнародного Конгресу розпочався молитвою та словами привітання президента Папської Ради Справедливість і Мир кардинала Петера Турксона та Префекта Конгрегації католицької освіти та виховання кардинала Зенона Грохолевського. Вступне слово до учасників Конгресу промовив владика Маріо Тозо, секретар Папської Ради Справедливість і Мир. У своєму виступі владика наголосив на необхідності нової євангелізації у соціальній сфері та важливості центрів соціальної доктрини Церкви, як привілейованих місць для формування нової генерації християн-політиків. «Церква закликає християн брати активну участь у політичну життя, щоб свідчити любов. Хто представляє людей має більшу відповідальність,  саме тому необхідна особливе формування даних людей, щоб творити нову політичну парадигму відкриту на братерство.

Далі учасники Конгресу мали можливість працювати в групах, роздумуючи над темою «Формування нової генерації християн задіяних у політичній сфері`». Ректори Папських Університеті, декани факультеті суспільних наук та керівники центрів соціальної доктрини Церкви ділилися досвідом формування нової генерації політиків на основі соціальної доктрини Церкви. Під час праці в групах, голова комісії УГКЦ Справедливість і Мир о.др. Михайло Мельник представив діяльність комісії у напрямку формування молодої еліт в Україні на основі соціальної доктрини церкви, зокрема було показано важливість неформальних зустрічей в Університетах та Міжнародних Літніх шкіл, як важливих елементів у формуванні нового гуманізму.

Другий день розпочався у залі синоду у Ватикані. У записі було показано відео зі словами блаженного папи  Івана XXIII в якому Папи представляє енцикліку, говорячи про важливість миру у тогочасний час. У цей день учасники Конгресу розглядали важливість енцикліки для реалізації спільного блага не тільки національного, але й універсального та важливість міжнародних організацій, які працюватимуть над реалізацією спільного блага. Також в цей день учасники Конгресу мали приватну аудієнцією зі Святішим Отцем Франциском. У своєму привітанні Святіший Отець нагадав про ключові ідеї енцикліки про мир, відповівши насамперед на питання, які підстави для творення миру. В енцикліці «Pacem in terris» стверджується, що пошук миру корениться в Божественному походженні самої людини, суспільства і влади. Це походження накладає на всіх людей зобов'язання засновувати взаємини на справедливості та солідарності. Божественне походження людини наділяє її особливою цінністю і гідністю, яке слід захищати і поважати всюди і за будь-яких обставин, сказав далі Папа. На кінець, Папа нагадав, що пошук конкретних політичних, економічних і соціальних рішень не є прерогативою Церкви. Не догма вказує шлях до миру, а «діалог, терпіння, повага, щирість і готовність переглянути свою думку», - сказав Папа Франциск.

Третього дня учасники розглядали тему міжрелігійного діалогу та переслідування християн. Вступ до теми зробив кардинал Тюран, президент Папської ради міжрелігійного діалогу. «Міжрелігійний далог є інструментом миру», - зазначив кардинал звертаючись до учасників Конгресу.  Згодом учасники розглянули  тему економічна криза та цінності. На дану тем виступили проф.монс. Мартін Шлаг, директор центру «Маркетинг, культура та етика» та проф. Стефано Дзамані, викладач економіки у Болонському Університеті.

Джерело: www.iupax-ugcc.org/