Міжнародний симпозіум «Університет, як місце зустрічі наук» у Львові-Брюховичах
  • Птн, 18/10/2013 - 20:50

Міжнародний симпозіум «Університет, як місце зустрічі наук» відбувся 18 жовтня 2013 р. у Львові-Брюховичах. Так символічно розпочався черговий академічний рік у Теологічному Інституті ім. св. Йосипа Більчевського. Запрошені гості з різних країн та Університетів у своїх доповідях у різних аспектах представили свій погляд на навчання та вищу освіту.

Симпозіум розпочався Святою Месою, яку очолив Архієпископ, Митрополит Львівський, Мечислав Мокшицький, а словом Божим з вірними поділився о. професор Целестин Напюрковський, францисканець, який слідуючи навчанню бл. Йоана Павла наголосив на величезній ролі мирян у проголошенні Євангелія.

Після Євхаристії та вступного слова Директора Інституту – о. Яцека Уліяша, учасники  симпозіуму мали нагоду ознайомитися з історією теологічного факультету львівського Університету у 1918-1939 рр., яку словом та фотографіями представив о. д-р габ. Юзеф Волчанський. Продовженням були роздуми о. д-ра габ. Даріуша Котецького, професора Торуньського Університету ім. М. Коперника про Біблію, про те наскільки відрізняється сприйняття цієї Книги в залежності від навчального закладу – духовного чи світського. Далі виступив декан історичного факультету Львівського Університету Роман Шуст, розповідаючи про розвиток педагогіки у цьому ВУЗі. Після короткої перерви о. д-р габ. Павел Малеха, професор папського Григоріанського Університету з Риму розповів про відносини між католицькою Церквою  та політичною спільнотою у світлі навчання ІІ Ватиканського Собору; після чого була зачитана доповідь «Проблеми персоналізації та гуманізації вищої медичної освіти» д-ра медичних наук з Львівського Медичного Університету Мечислава Гжегоцького, який не зміг прибути особисто. А завершенням, своєрідним закінченням історичного реферату о. Ю. Волчанського, був виступ отця професора Целестина Напюрковського, який розповідав про «свій» теологічний факультет у Люблінському Католицькому Університеті, а одночасно про долю деяких львівських науковців, які після вимушеного виїзду зі Львова були його викладачами у Любліні.

Наприкінці Архієпископ Мечислав Мокшицький висловив свою вдячність всім присутнім, особливо доповідачам, з якими він тою чи іншою мірою пов’язаний: декого пам’ятає ще з часу свого перебування в Римі, натомість п. Романові Шусту завдячує допомогу у організації симпозіуму у Львівському Університеті у 2010 р., присвяченому нашому Покровителю св. Йосипу Більчевському. Митрополит також наголосив, що час симпозіуму – це для нього зовсім не втрачений час, а навпаки: нічого не коштує, а стільки можна нового пізнати.

Після молитви «Ангел Господній» та пастирського благословення всі розійшлися в очікуванні на завтрашній день – Урочистої Інавгурації Академічного Року 2013/2014.

Джерело: http://rkc.lviv.ua