Міжрелігійна молитва за мир в Нью-Йорку
  • Птн, 25/09/2015 - 22:46

У свідомості сучасної людини 11 вересня назавжди пов’язане зі словами «теракт», «Всесвітній торговий центр», «вежі-близнюки». Внаслідок теракту Всесвітній торговий центр був зруйнований. Місце трагедії отримало назву – Ґраунд Зіро – Нульовий Рівень. Меморіал і музей пам’яті 2896 жертв теракту – це два величезні басейни серед дубового парку, які своєю формою точно повторюють основи зруйнованих веж-близнюків. До них спливають штучні водоспади. Імена жертв викарбувані на бронзових пластинах, прикріплених до парапету басейнів. Музей 11 вересня розташований під водоспадами, приблизно на рівні 21 метра під землею.

Прибувши до Меморіалу, Папа разом з кардиналом Доланом поклав вінок квітів і особисто привітав родини загиблих рятівників.

У присутності провідників 12 релігійних спільнот, Вселенський Архиєрей прочитав Молитву за мир. Представники різних релігій прочитали роздумування про мир та прозвучала єврейська молитва за померлих.

«Тут біль можна відчути на дотик», –звернувся Папа Франциск до присутніх, зазначаючи, що від перебування на місці загибелі тисяч людей, позбавлених життя «безумним актом руйнування», його переповнюють різні почуття. Він зазначив, що вода, яка стікає немовби у безодню, є символом сліз «за знищення, скоєні в минулому, які єднаються з численними руйнуваннями сьогодення». Але тут, серед болю, за його словами, можемо теж доторкнутися «здатності до героїчної доброти, до якої також здатна людина», на що вказує подвиг рятувальників.

Глава Католицької Церкви висловив сподівання, що спільна зустріч представників різних релігій буде «промовистим знаком» взаємного бажання бути джерелом «примирення, миру і справедливості». А для цього потрібно «відкинути почуття ненависті і помсти», а це можливо лише завдяки «дарові з небес», – зауважив Святіший Отець, заохотивши присутніх піднести мовчазну молитву, яка кожному найбільше відповідає.

«Просімо у Бога миру в наших домівках, сім’ях, школах і спільнотах. Просімо миру в усіх тих місцях, де війна, здається, не має кінця. Миру на обличчях, які зазнали тільки болю. Миру в цьому розлогому світі, який нам дав Бог як домівку усіх і для всіх. Просто МИРУ,» –  закликав на закінчення свого слова Папа.

Після промови Святішого Отця молодіжний хор нью-йоркської архидієцезії заспівав пісню про мир, а присутні обмінялись знаком миру. На закінчення Папа відвідав також і Музей 11 вересня.

Пополудні за місцевим часом Святіший Отець відвідає католицьку школу «Богородиці Цариці Ангелів» в Брукліні, одному з нью-йоркських округів, де понад 37% населення становлять мігранти,  де зустрінеться з дітьми й родинами мігрантів. Нью-Йорк є містом перетину різних культур, народів та релігій. Слід згадати, що в Нью-Йорку проживає багатотисячна українська громада.

Завершальною подією стане Свята Меса, яку Папа очолить на арені спорткомплексу «Медісон-сквер-ґарден», в якій візьме участь коло двадцяти тисяч вірних.