Молдова: Католицька Церква та Посольство України спільно підтримують біженців
  • Срд, 10/05/2023 - 11:48

«Разом за мир» («Împreuna pentru pace») – назва проєкту, який вже більше року діє у Кишиневі в Европейському освітньому центрі «Фідес». Цей центр є спільним проєктом фонду «Йоан Павло ІІ» з Римсько-Католицьким єпископатом Кишинева.

 

Дружина посла України у Молдові Олеся Шевченко, яка опублікувала інформацію про центр на своїй сторінці у мережі фейсбук, також висловила щиру вдячність «Католицькій Церкві в особі Його Преосвященства єпископа Антона Коша PS, який нещодавно відвідав центр з візитом, керівниці центру, співробітникам та волонтерам Фідес, благодійним організаціям та фондам за потужну підтримку українських біженців, за можливість продовжувати освітній процес дітям, що змушені шукати прихисток від жахіть війни».

Завдяки благодійним організаціям «Карітас Молдова» та «Дім провидіння» при вагомій підтримці Карітас Норвегія, Карітас Люксембург та Міністерства Закордонних Справ Норвегії понад 1100 українських громадян, що вимушено шукають прихистку від війни, отримали можливість безкоштовно проживати, повноцінно харчуватися, навчатися онлайн в сучасно оснащеному класі, відвідувати дитячий садочок та різноманітні гуртки. А найголовніше – отримати духовну та психологічну підтримку добрих людей, головним покликанням яких є служіння Господу.

Керує цим сучасним і комплексним центром «Фідес» пані Єлена Аждер, яка разом з професійним колективом, серед яких є чимало українських біженців, створила для українських дітей атмосферу доброзичливості, затишку і любові. Зайшовши до центру, це зразу відчувається. Дітки дуже відкриті до спілкування, до обіймів, засипають питаннями та розповідями… Вони щиро зраділи українським книжкам від Посольства України, що їх радо подарувала центру Олена Зеленська в рамках проєкту «Українська книжкова полиця», ініційованого Першою Леді України.

На даний час у центрі проживають понад 90 українських мам з дітьми, а український садочок відвідують 21 дитина з числа тимчасово переміщених осіб. Центр також щодня забезпечує гарячими обідами понад 50 людей похилого віку.