Молитися за єдність (Octava Dies)
  • Суб, 26/01/2013 - 00:00

Тижневі молитов за єдність християн, який закінчився у п’ятницю, 25 січня 2013 р., присвятив черговий випуск своєї редакторської рубрики «Octava Dies» Генеральний Директор Ватиканського Радіо о. Федеріко Ломбарді, ТІ.

 

Він зазначає: «Щорічний захід Тижня молитов за єдність християн є потужним моментом того “духовного” екуменізму, який надає сенс усім іншим екуменічним ініціативам різноманітного характеру та значення, чи то йдеться про богословський та міжкультурний діалог, чи про харитативне і соціальне служіння, і т.д. Всі ці ініціативи є необхідними та цінними, але лише на основі глибшого духа, який їх надихає та безпосередньо єднає з великою молитвою Ісуса за єдність тих, хто увірують в Нього.

 

Найпромовистішою з нещодавніх картин здійснення цього духовного екуменізму нам, без сумніву, здається молитовне чування, що відбулося 29 грудня, коли десятки тисяч юнаків і дівчат, що прибули до Риму на 35-ту європейську зустріч, організованою Спільнотою з Тезе, зібралися довкола Папи на площі Святого Петра. Слухання Божого слова, медитативні пісні, тривала тиша: надзвичайно глибока тиша!

 

“Керуючись полум’ям екуменізму святості, Брат Роже заохочував усіх, хто прибував до Тезе, ставати шукачами спільності... Ми повинні почути в своїх серцях його духовно пережитий екуменізм та дозволити, щоб він нас провадив ... до справді глибоко внутрішнього та одуховленого екуменізму”, – цими словами Папа пригадав про джерело дару благодаті, яка того вечора виявлялася дуже переконливою та вражаючою, розливаючи світло та відчутну присутність Святого Духа по усій величезній площі святого Петра. Хто того вечора турбувався тим, до якого віросповідання належить кожен з цих молодих людей? Усі вони належали до Духа, дарованого Христом та були на спільній дорозі до Ісуса, щоб розпочати, як казав Брат Роже, “паломництво довіри на землі”. Отож, і надалі молімося за єдність і не переставаймо її сподіватися».

 

Джерело: Радіо Ватикан