Молитовна хода «За мир на всіх землях» відбулася у Львові
  • Чтв, 02/01/2014 - 11:56

Першого дня нового 2014 року у місті Львові за ініціативи спільноти святого Егідія відбулася традиційна молитовна хода під назвою «За мир на всіх землях», присвячена Всесвітньому дню миру.

До участі в заході долучилась також Комісія УГКЦ Справедливість і мир, одним із першочергових завдань якої є поширювати та сприяти миру і справедливості в нашому суспільстві та у світі.

Спершу це свято було започатковане папою Римським Павлом VI 8 грудня 1967 року і мало назву: «День всесвітніх молитов про мир». Початково дана ініціатива мала характер церковного свята, оскільки, поєднувалась із днем торжества Божої Матері Марії – іншим шанованим святом Католицької Церкви. А вже 17 грудня 1969 року це свято стає офіційно проголошеним Генеральною Асамблеєю ООН і отримує назву «Всесвітній день миру». Цей день відзначають у перший день кожного нового року. З цієї нагоди вже традиційно Святіший Отець та священики звертаються до віруючих із посланнями миру та припиненням всілякої ворожнечі у світі, наголосом на важливість та потребу миру – особистого і спільнотного.

Місто Львів не оминуло цьогорічне відзначення Всесвітнього дня миру і вже традиційно, завдяки ініціативі спільноти святого Егідія відбувся захід, – молитовна хода зі свічками. Вона розпочалась о 17:00 біля храму Пресвятої Євхаристії (площа Соборна) та попрямувала через центральну частину площі Ринок до гарнізонного храму УГКЦ святих верховних апостолів Петра і Павла, де і завершилась спільною молитвою «За мир на всіх землях».

Текст і структура молитви за мир складається із кількох частин, серед яких кілька пісень (вступна пісня, пісня заступництва і заключна пісня), також Псалом 133 (132), читання уривку зі Святого Письма і короткого роздумування над ним, Алилуя зі стихами, проповідь, хвилини мовчання в пам'ять жертв усіх воєн, запалення свічок в пам'ять про загиблих та знаку (обійми) миру із присутніми. Саме ця молитва і є спільною незмінною молитвою, якою моляться у багатьох містах світу, зокрема, під час традиційної багаточисельної ходи, що відбувається кожного року у м. Римі (Італія) за активної участі спільноти святого Егідія та місцевих жителів, котрі прямують від замку Ангела до площі святого Петра, де і завершується спільною молитвою зі Святішим Отцем за мир у всьому світі.

У своїй проповіді під час молитви за мир духівник спільноти святого Егідія, що у Львові – о. Іван Курилець неодноразово цитував Папу Франциска, котрий вже з перших днів свого понтифікату висловлює чітку позицію щодо сучасного стану суспільства, зокрема збройних конфліктів та станом соціальної несправедливості на планеті. «Цьогорічне Послання Папи Франциска на 47-й Всесвітній день миру має назву: «Братерство, основа і шлях до миру», оскільки торкає тематику братерства, яка є надзвичайно актуальною у наш час. Братерство, за словами Римського Архиєрея, є «важливим аспектом людини, котра є соціальним буттям. Живе усвідомлення цього приводить нас до розуміння того, як ставитися до кожної людини, а саме, як до справжньої сестри чи правдивого брата. Без цього стає неможливим побудова справедливого суспільства, стабільного і міцного миру» – наголосив представник спільноти святого Егідія, цитуючи при цьому Папу Франциска.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир