Молитовне паломництво за Україну
  • Нед, 30/04/2017 - 22:23

25 квітня 2017 р. громада Прокатедрального собору святої Софії, разом зі священнослужителями, здійснила паломництво до базиліки Святої Рити у м. Кашія, де знаходяться мощі цієї святої. Паломники також відвідали містечко Роккапорена, в якому вона народилася. Свята Рита славиться серед віруючих людей як заступниця у складних життєвих обставинах.

 

Окрім своїх особистих прохань вірні собору та інших римських церковних громад заносили щирі та гарячі молитви також за Україну. Після молитви перед мощами святої паломники вирушили до м. Роккапорена, де у найстарішому місцевому храмі святого Монтана юна Рита черпала сили для християнського життя. Тут, всі спільно, молились Божественну Літургію.

Відвідини родинного дому, лазарету в якому свята допомагала страждаючим і потребуючим, а також чудова місцевість допомогли паломникам відійти від щоденних рутинних клопотів, та духовно наблизитись до особи святої Рити, просячи у неї молитовного заступництва.

Коротко про Святу Риту

Свята Рита народилася у 1381 році в містечку Роккапорена біля Кашії (Італія) в родині хліборобів Антонія Лотті і Амати Феррі. Вона була довгоочікуваною дитиною. Коли дівчині було 12 років, вона за тодішнім італійським звичаєм мала визначити свій подальший життєвий стан. Понад усе вона хотіла служити Богові все своє життя, але з любові до своїх батьків погодилася залишитися поруч з ними. Батьки вимагали, щоб вона вийшла заміж за знатного Фердінанта, який не вирізнявся глибокою побожністю, був жорстоким та гордим. Приймаючи волю батьків, Рита погодилася, напевно, бачачи в цьому Божу волю. Своєю покорою та терпеливістю вона змінила жорстокого чоловіка, будучи гарною господинею і слухняною дружиною. Бог благословив їхнє подружжя двома синами - Йоаном та Павлом, які завдяки дбайливості своїх побожних батьків, виростали чемними дітьми. Та щасливе життя родини перервала несподівана смерть Фердінанта, що загинув під час суперечки зі своїми давніми ворогами. Згодом через хворобу померли й сини. Овдовіла Рита повернулася до думок про монастир та вступила до ордену св. Марії Магдалини, де дотримувалися правил св.Августина. 

Після 15 років самотньої молитви та посту, 22 травня 1457 року Рита померла, її тіло залишилося нетлінним до сьогодні і зберігається у святині в Кашія.

Ще за життя монахині відбувалися чудеса, а після смерті люди почали молитися, просячи у Святої Ритизаступництва й отримували багато благодатей.

Папа Урбан VIII оголосив Риту блаженною 1628 року, а Папа Лев XIII у 1900 році  - святою, призначивши її спомин на 22 травня.