Молитовний намір Папи на липень: Запрошую будувати соціальну дружбу
  • Чтв, 01/07/2021 - 11:09

Представляючи молитовний намір на липень, Папа Франциск звертає увагу на діалог як на дорогу до нового погляду на дійсність, що спонукає із завзятістю братися за виклик будування спільного добра.

«Біблія каже, що хто знайшов друга, той знайшов скарб», – зауважує Папа Франциск на початку відеоролика, в якому він представляє своє молитовне намірення на липень, пропонуючи, однак, виходити за межі власного кола друзів та «будувати соціальну дружбу, дуже потрібну для доброго співіснування».

Конфлікти та насильство і далі залишаються важливим чинником у нашому суспільстві. Існує нагальна потреба докладати зусилля на те, щоби існуючі напруження не виливалися у сутички, що вимагає протидіяти поляризації. Ще 2016 року Папа Франциск в одній із проповідей звертав увагу на те, як дуже швидко той, хто є біля нас, «не лише має статус незнаного», але швидко починає сприйматися як загроза, «набуває статусу ворога».

Й ось що Святіший Отець пропонує для того, щоб зробити внесок у розвиток соціальної дружби: «Насамперед, зустрічатися з найубогішими та беззахисними. З тими, які живуть на периферіях. Віддалятися від популізму, що експлуатує тривоги народу, не даючи розв’язок, а пропонуючи містику, яка нічого не вирішує. Втікати від соціальної ворожнечі, яка лише нищить, а також виходити з “поляризації”».

Але Папа визнає, що «це не завжди легко». Особливо, сьогодні, «коли частина політики, суспільства та медіа схильні творити ворогів, щоби перемагати їх у владних ігрищах». А тому наголошує на діалозі, який, за його словами, є дорогою «до того, щоби по-новому дивитися на дійсність, щоб із завзятістю долати виклики будування спільного добра».

«Молімося, щоби в конфліктних соціальних, економічних і політичних ситуаціях, ми були відважними та завзятими будівничими діалогу та дружби, людьми, які завжди подають руку, і за те, щоби більше не було місця для ворожості та війни», – закликає він.