«Молитва – це вузол, який найефективніше об’єднує», - Архиєпископ Ґондецький
  • Втр, 21/03/2023 - 12:11

Як повідомлялося, католицькі єпископати Європи єднаються в молитовній ініціативі «Євхаристійний ланцюг». У будні дні Великого Посту, згідно визначеної послідовності, єпископати окремих країн звершують Євхаристію в намірі миру в Україні та за загиблих під час війни. 20 березня така молитва відбувалась у Польщі.

Про це пише КАІ.

Святу Месу в намірі миру у познанській катедрі очолив голова Конференції єпископів Польщі архієпископ Станіслав Ґондецький. 

«39 днів поспіль – саме стільки налічується єпископських конференцій в Європі – окремі єпископати будуть служити Євхаристію, просячи про дар миру для України. Таким чином, це нагадує нам про євхаристійну єдність всієї Європи», – сказав архієпископ. Познанський митрополит вірить, що спільна молитва мільйонів європейців наблизить день омріяного миру та об’єднає всіх віруючих у солідарній турботі про Україну. «Європа не може знову пережити подібні звірства, як під час Другої світової війни», – зазначив Ґондецький.

Він підкреслив, що вчення Церкви однозначно засуджує жахіття війни, адже «війна є особливо брутальним і трагічним прикладом нехтування Божими законами. Це нещастя, яке ніколи не може бути адекватним засобом вирішення міжнародних проблем, бо породжує нові, ще серйозніші конфлікти. Коли вона вибухає, то стає безглуздою бійнею, ризиком, від якого немає вороття. Зрештою, війна – це завжди поразка людства».

«Якщо ми хочемо, щоби світ врешті-решт став місцем миру, ми повинні неустанно молитися, зі смиренням, довірою та наполегливістю. Молитва – це той вузол, який найефективніше об’єднує», – сказав очільник єпископату Польщі.

Митрополит Познанський також зазначив, що турбота про мир стосується кожного християнина, який повинен усунути зі свого життя те, що є коренем усіх чвар між людьми. «Кожен з нас повинен знищити в собі те, що є джерелом конфліктів: ненависть, нездорові амбіції, презирство до людини, заздрість, бажання захопити чуже добро», – підсумував архієпископ.

Нагадуємо, Україна представлена в Раді Єпископських Конференцій Європи трьома структурами, які також отримали визначені дні. Зокрема, 25 березня до європейської молитовної ініціативи приєднається Українська Греко-Католицька Церква, 1 квітня – Мукачівська греко-католицька єпархія, а 5 квітня – Конференція римсько-католицьких єпископів України.