Молитва миру просто неба: Taize на Скнилові
  • Втр, 06/10/2015 - 00:45

Одна з особливостей молитви Тезе – її простота, доступність і відкритість на те, щоб долучитись міг кожен.

  Розпочалось уже традиційне паломництво молитви Тезе храмами Львова, яке проводять молоді люди разом з Комісією у справах молоді Львівської Архиєпархії. В суботу, 3 жовтня, відбулася перша у цьому церковному році молитва.

Цього разу на учасників чекало кілька сюпризів. Молитовне дійсво перемістилося за межі Львова – у мальовничу місцину на парафії Преображення Господнього у селі Скнилів, що за львівським летовищем. Змінився і формат дійства: молитва відбувалася просто неба, у саду імені Митрополита Андрея Шептицького, що біля храму.

  Якщо зазвичай організатори самі обирають місце для проведення молитви, то цього разу вони відгукнулися на запрошення отця Василя Білаша. «Ця ідея виникла тоді, коли я хотів поїхати на молитву Тезе в Новосілці, але мені не вдалося поїхати самому і зібрати молодь для цієї поїздки. Тому з’явилася думка запросити їх власне сюди, до Скнилова», – розповідає отець Василь.

Одна з особливостей молитви Тезе – її простота, доступність і відкритість на те, щоби до молитви міг долучитися кожен. Тож, гріючись у лагідних сонячних променях, учасники молитви разом розучували пісні Тезе, у чому їм допомагав молодіжний хор та група інструменталістів зі Львова. «Молодь завжди потребує більше активних методів задіяння до молитви – через спів, через інструменти, через щось незвичне, неординарне… Воно зацікавлює їх і через таку зовнішню, видиму, матеріальну річ приводить до тієї глибшої, невидимої, духовної Божої присутності, – каже отець Василь. – Тезе – це один з варіантів, коли молодь може, почуваючись молоддю, відчувати себе дуже близькою до Бога».

Людей, порівняно з попередніми молитовними зустрічами, цього разу було менше. Однак саме це і створило особливу «сімейну» атмосферу. Дуже різнився й вік учасників: наймолодшому з них було заледве кілька місяців, водночас серед присутніх можна було побачити і кілька бабусь, які прийшли помолитися разом із молоддю.

  Співана молитва відбувалася у рамках початку нового навчального року у катехитичній школі блаженного новомученика Володимира Прийми, що при парафії. Опісля на всіх чекала спільна Вечірня та пісенний вечір біля ватри.

Наступна молитва Тезе відбудеться у листопаді в одному із львівських храмів. За анонсами стежте на сторінці Комісії у справах молоді Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Катерина Судин