Молитва подібна до дихання душі, - кардинал Равазі
  • Срд, 23/01/2013 - 00:00

Молитва подібна до дихання душі, - кардинал Равазі

23-01-2013

«Я обрав книгу Псалмів, бо в ній Бог і людина знаходяться в тісному діалозі». Такими словами Кардинал Джанфранко Равазі пояснює натхнення, яке стало джерелом його роздумів у Ватикані на Великий Піст.

 

Президент Папської ради з культури буде проповідувати для Папи і римської Курії з 17 по 23 лютого. Тема циклу роздумів буде звучати: «Ars orandi, ars credendi (Молитовне мистецтво - мистецтво віри). Образ Бога і людини в молитві Псалмів ». В інтерв'ю кореспонденту Ватиканського радіо кардинал розповів про цю ініціативу:
«Вибір тем для великопосних реколекцій був дійсно великим. Однак я зупинився на одній книзі Святого Письма, тому що саме Псалтир міг дати ідеальне уявлення про образ Бога і образ людини. Дітріх Бонхеффер, знаменитий богослов і мученик часів нацистів, у зв'язку з цим залишив одне цікаве висловлювання. Він питав: Хіба Біблія не є Словом Божим? Але чому тоді в Біблії є псалми і молитви, які так очевидно є словами людини? - Для того, щоб показати, що Одкровення Боже - це не одинокий Божественний монолог на золотому горизонті, але це - діалог, а в діалозі завжди має бути відповідь. І відповідю на це питання, мабуть, є те, чого Бог очікує від нас, тому що Він поклав печатку свого Натхнення. Саме тому була обрана біблійна книга, в якій про віру говорить Бог, але в той же час і людина, яка реагує на це Одкровення і відповідає своєю вірою ».

 

У програму великопісних духовних вправ будуть також включені роздуми про дієслова пов'язані з молитвою: «дихати, думати, боротись, любити». Коментуючи цей аспект, Кардинал Равазі пояснив: «Він може здатися трохи провокаційним. Зазвичай дієслова, які характеризують молитву, - це: молитися, славити, благати, просити ... Але внутрішня душа молитви набагато складніша, і це, в першу чергу, - дихання: дихання душі. За словами датського філософа Серена К'єркегора, елементарною відповіддю на питання 'чому ми дихаємо?' Є відповідь: 'Тому що це необхідно для життя'. Те ж саме відноситься і до молитви, - вона подібна до дихання душі ».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va