МОЛИТВА ПРО ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГАМИ НАРОДУ
  • Нед, 31/08/2014 - 01:33

Молитва про перемогу над ворогами народу

(З Требника митрополита Київського Петра Могили)

Господи Боже наш, премудрістю Своєю і словом єдиним Ти все сотворив лише невимовною Твоєю силою, все узгодив і впорядкував, і все тобі можливе і ніщо неможливого Тобі нема. І часи, пори року і літа Своїм Божественним повелінням ти узгодив, і зібрав, і сотворив сам цей видимий світ, і простер його як шкіру, і предивним множеством згущених зір строкатим зробив, і законами рух їм визначив, і впорядкував, щоб зберігали вони місце своє, і щоб зберігали встановлений порядок. Та щоб рухом своїм, згідно з волі Твоєї, були нам на користь, і увесь світ досконалим вчинив Ти нам на пожиток.

Сонце Ти поставив правити днем, а місць ніччю, землю ж пусту і порожню, темрявою вкриту, преобразив Ти на добро для людського єстества. І на всім у морі сущим, і птицями в небесах, і над всім на землі чоловіку владарювати повелів єси, щоб підтримувати порядок усього створіння.

Ти і множество незліченне – рід єврейський з Єгипту вивів у єдиномислії і прагненні Землі Обітованної, посилаючи Мойсея, поставляючи над ними правицею Своєю і кріпостю сили Своєї провідника їм, єдиного вождя і начальника. І його обдарував ти мудрістю в управлінні, щоб зберегти народ Свій під покровом Своїм всемогутньою рукою своєю неушкодженим від багатьох і різноманітних ворогів. Ти і нині, Святий Царю Слави, провід народу нашого, що його він обрав собі, благослови премудрістю, порадою доброю, кріпостю, силою і мужністю. Даруй же нам милостиво перемогу над ворогами безбожним, що напосідаються на нас.

І як колись з Авраамом ти подорожував єси, вивівши його з Уру Халдейського і ворогів його Божественною силою Своєю у руки його відав єси, так і нині, покірно молимо Тебе, рабам своїм, будучи з ними, покори ворогів наших під ноги наші. Як колись Мойсеєм єврейський рід від гіркої роботи на фараона визволив, потопивши ворогів їхніх могутньою Своєю рукою. Так і нині рукави воїнів наших від ворогів, що воюють проти нас, визволи нас, всесильною рукою Твоєю перемагаючи.

Як колись Гедеона силою Твоєю укріпив Ти, і ним супротивників багатьох переміг, і в ніщо їх обернув, і нині рабів твоїх, воїнство наше небесною силою мужніми і кріпкими сотвори, і переможи і зітри ворогів наших.

Як колись Царя і Пророка Твого Давида на пре гордого богохульника борця Голіята укріпив єси і тим Голіята принизивши погубив. Так і нині христолюбиве воїнство наше силою правиці Своєї укріпи, сміливості й сили до боротьби дай їм, і страшними і грізним для ворогів наших вчини, щоб тільки-но побачивши їх вороги наші хоробрість свою у втечу обернули, і щоб вороги наші впали їм до ніг, Ангелом Твоїм гнані й уражені.

Святий Господи Боже наш, почуй нині голос моління нас, недостойних і смиренних рабів Своїх і не дай, щоб нечестиві впивали на долю вірних Твоїх. Але подай народові нашому мирне і спокійне царство, вибав нас від всякого повстання і громадянської війни і нападу чужинців, і вищим від усіх бід й нужд сотвори. Всяку ворожнечу й змову, що піднімається проти народу нашого зруйнуй. Вчини його силою Твоєю непереможним і від всякої ворожої пропаганди і нападу нездоланним. Військо його усюди і завжди проти ворогів його укріпи, і в єдиномислії і праведному послусі тримай. І мир глибокий і спокійний подай. Подай народу благовірному нашому завжди перемогу над супротивниками, і на землі, і на морі, і в повітрі. Все корисне для душі й тіла подай народу нашому. Щоб перемігши у війні цій, молитвою і єдиними устами, і єдиним серцем ми Тебе прославляли Всемогучого Бога. Бо Ти єси Цар миру, і Спас душам нашим, і Тобі славу віддаємо (†) Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь