Молитва святої вервиці – дар Діви Марії, посланий для зміни світу
  • Срд, 03/05/2023 - 14:17

Проповідь духовного отця "Радіо Марія"
священника Лівіо Фонзага
28 листопада 2008 року

Цього року програма «2 дні» об'єднала нашу Всесвітню сім'ю «Радіо Марія» для роздуму з приводу безцінного дару, який зробила Церкві Діва Марія, а саме Молитви Святої Вервиці. Можна назвати цю молитву молитвою Діви Марії, оскільки саме Вона привнесла її в Церкву завдяки своїм багаточисельним об'явленням.
Цього року наголошується 150 років з дня об'явлення Пресвятої Діви в Люрді. Відомо, що Діва Марія кожного разу з'являлася в цьому селі в Піренеях із золотою вервицею в очікуванні, що маленька Бернадетта сприйме її, перш ніж звернутися до неї із словом. На початку минулого століття - століття двох страшних світових воєн, Пресвята Діва, з'явившись у Фатімі, довірила трьом пастухам слова молитви на вервиці для досягнення миру. Церква прийняла запрошення Богоматері, схваливши молитву Святої Вервиці. Папа Іван Павло II, полюбивши Богоматір всім серцем, присвятив молитві на вервиці одне зі своїх останніх прекрасних послань. Недавно наш теперішній понтифік Папа Бенедикт XVI обдарував Церкву молитвою Святої Вервиці, прочитавши її повністю на латині.

Краса і велич цієї молитви, на думку Папи Івана Павла II полягає в тому, що в ній сконцентровано у всій глибині і повноті послання Святого Євангелія. Під час читання молитви Святої Вервиці ми звертаємося до Святої Діви Марії і в серці своєму бачимо Сина Її Ісуса Христа, усвідомлюючи чудо нашого спасіння. Хто знає і любить Христа більше Його Матері? Хто як не Вона може відкрити нам серце Свого Сина? Під час читання молитви Святої Вервиці Мати Божа живе в серцях своїх дітей, оскільки вони відкриті Ісусові і все сильніше об'єднуються з Ним у вірі і любові. Завдяки молитві Святої Вервиці ми наближаємося до Христа через Богоматір. Це дивний стан, в якому Пресвята Діва заставляє наші серця переживати ті відчуття віри, любові, упокорювання, слухняності, покірливості і відданості, які вона відчуває до Сина Свого Ісуса Христа. Після молитви Святої Вервиці, прочитаної всім серцем, ми ототожнюємося з Дівою Марією, відчуваючи те, що відчуває її непорочне серце. Нас переповнює захоплення і любов до Ісуса Христа. В зв'язку з цим в своєму посланні «Вервиця Діви Марії» Папа Іван Павло II закликає згадувати Христа разом з Марією, вчитися у Христа разом з Марією, уподібнюватися Христу разом з Марією, взивати до Христа разом з Марією, сповіщати Христа разом з Марією.

Дорогі друзі, чому ж Діва Марія рекомендує нам молиться на вервиці, щоб залишатися в мирі Божому? Чому завдяки вервиці ми не втрачаємо надію змінити навколишній світ? Мир завжди виходить з серця. Якщо в серцях немає миру, то його немає і довкола нас. Коли кожен з нас читає молитву всім серцем, то відчуває мир і спокій, що сходять від Бога на всіх, хто відкритий для його Любові. Коли ми читаємо молитву на вервиці з Пресвятою Дівою, то відчуваємо заспокоєння, яке виходить від Неї. Виходячи з наших сердець, молитва Святої Вервиці створює мир і спокій в кожній сім'ї. Коли сім'я збирається разом для молитвина вервиці, Діва Марія присутня при цьому, приймаючи нас під Свій покров. Серця упокорюються, їх залишають образи і гіркота. Посмішка Діви Марії заспокоює сім'їпригнічені сім'ї. Так, виходячи з сердець і сімей, заспокоєння подібно до потоку живої води розливається по світу, наповнюючи життя радістю, і наш світ змінюється на краще, і царство любові осяває горизонт.

Велика сім'я «Радіо Марія» має можливість поширювати молитву на вервиці по всьому світу. Кожне відділення «Радіо Марія» повинно сприяти поширенню Молитви Святої Вервиці в помісній Церкві, шляхом щоденної молитви з сім'ями, поки ця молитва, вигнана з телебачення, не повернеться в кожен будинок завдяки нашому радіо, а з нею і сама Діва Марія. Цю місію належить виконувати з великою старанністю у всіх куточках землі, до тих пір, поки кожен народ у всьому світі не стане читати молитву Святої Вервиці.