Молитва, яку Папа Франциск проказав в каплиці на місці об’явлень у Фатімі
  • Суб, 13/05/2017 - 09:27

Прибувши до Фатіми, Папа Франциск, четвертий Наступник святого Петра, що відвідав це місце, відразу від’їхав до каплиці на місці об’явлень Пресвятої Богородиці, проїжджаючи панорамним автомобілем спочатку вулицями містечка, а тоді секторами серед сотень тисяч паломників, які з усіх куточків світу зібралися на площі санктуарію. Між прапорами, якими вони вітали Наступника святого Петра, майорів також і український.

Першим актом Апостольського паломництва стала молитва до Пресвятої Богородиці, частину якої Святіший Отець проказав сам, навпереміну з хором, який співав гімн на честь Пречистої Діви Марії по-латині, а завершальну частину – разом зі збором вірних. Спочатку Папа провів тривалий час в молитовній тиші перед статуєю Пресвятої Богородиці, поклавши до її стіп букет білих квітів.

***

Святіший Отець:

Радуйся, Царице, благословенна Фатімська Діво, Володарко Непорочного Серця, пристановище і дорога, що веде до Бога! Як паломник Світла, яке сходить на нас через Твої руки, дякую Богові Отцеві, Який в кожному часі та на кожному місці діє в людській історії; як паломник Миру, Який Ти звіщаєш на цьому місці, прославляю Христа, наш мир, і благаю для світу згоди між усіма народами; як паломник Надії, натхненої Святим Духом, приходжу, немов пророк і посланець, аби вмивати ноги всім при тому самому столі, який нас об’єднує.

Молитовний приспів:

Ave o clemens, ave o pia! Salve Regina Rosarii Fatimæ. Ave o clemens, ave o pia! Ave o dulcis Virgo Maria. (Радуйся, милостива, радуйся, милосердна! Радуйся Фатімська Царице Вервиці. Радуйся, милостива, радуйся, милосердна! Радуйся, пресолодка Діво Маріє!)

Святіший Отець:

Радуйся, Мати Милосердя, Пані в білій одежі! На цьому місці, де сто років тому Ти всім об’явила задуми Божого милосердя, споглядаю на Твою ризу, виткану зі світла, та як єпископ, одягнений у біле, пригадую всіх тих, які зодягнені у хрищальну невинність, хочуть жити в Бозі та повторюють Христові таємниці, аби отримати мир.

Приспів…

Святіший Отець:

Радуйся, дорого й насолодо, радуйся, наша надіє, Діво Прочанко, Царице Всесвіту! В найбільшій глибині Твого буття, у Твоєму Непорочному Серці, глянь на радощі людини, що прямує до Небесної Батьківщини. В найбільшій глибині Твого буття, у Твоєму Непорочному Серці, поглянь на болі людського роду, який стогне та плаче на цій долині сліз. У найбільшій глибині Твого буття, у Твоєму Непорочному Серці, прикраси нас блиском самоцвітів Своєї корони та вчини паломниками, як Ти сама була паломницею. Своєю дівочою посмішкою зміцни радість Христової Церкви. Своїм солодким поглядом скріпи надію Божих дітей. Молитовними руками, піднесеними до Господа, об’єднай усіх людей в одну велику родину.

Приспів…

Святіший Отець:

Милостива, милосердна й найсолодша Діво Маріє, Фатімська Царице Вервиці! Вчини, аби ми наслідували приклад блаженних Франсіска і Жасінти та всіх тих, які посвятилися звіщенню Євангелія. Тоді пройдемо всіма шляхами, вийдемо паломниками на всі дороги, повалимо всі стіни й переступимо через усі кордони, виходячи до всіх периферій, виявляючи Божі справедливість і мир. В радості Євангелія станемо Церквою, зодягненою в білий одяг, в білизну, обмиту в крові Агнця, яка проливається також і сьогодні на війнах, що руйнують світ, в якому ми живемо. І тоді, подібно до Тебе, станемо світлим стовпом, що просвітлює дороги світу, показуючи всім, що Бог існує, що Бог є, що Бог живе серед Свого люду, вчора, сьогодні і на цілу вічність.

Приспів…

Святіший Отець разом з вірними:

Радуйся, Господня Мати, Пречиста Діво, Фатімська Царице Вервиці! Благословенна між усіма жінками, Ти є образом Церкви, зодягненої у пасхальне світло, Ти – честь нашого народу, Ти – перемога над нападами зла.

Пророцтво милосердної любові Отця, Учителько звіщення Доброї Новини Сина, Знаку палаючого полум’я Святого Духа, навчи нас серед цієї долини радості й болю, вічні істини, які Отець об’явив найменшим.

Покажи нам силу Твого покрову. У Своєму Непорочному Серці стань пристановищем грішників і дорогою, що веде аж до Бога.

Єднаючись з братами і сестрами у вірі, надії та любові, ввіряюся Тобі. Єднаючись з братами й сестрами, через тебе, Фатімська Діво Вервиці, посвячуюся Богові. І, врешті, огорнутий світлом, яке сходить до нас із Твоїх рук, прославлятиму Господа на віки віків. Амінь.

***

Після проказування молитви ввірення Пречистій Діві Марії, Папа Франциск подарував Фатімській Богородиці золоту троянду, наслідуючи своїх попередників блаженного Павла VI та Венедикта XVI.