Молитва за мир у храмі Святого Олександра в Києві
  • Втр, 26/04/2016 - 12:51

25 квітня у соборі святого Олександра молитва за мир об’днала не лише християн різних конфесій, але і різних національностей.

На молитву, котра була організована спільнотою святого Егідія, зібралися представники усіх основних християнських конфесій – римо – і греко-католики, православні християни та протестанти. Також учасники молитви були раді вітати іноземних гостей: з Італії прибуло 140 паломників, яких супроводжував отець Марко Няві, один з відповідальних за міжнародну діяльність Спільноти святого Егідія, секретар комісії Новомучеників у 2000 році, голова комісії з екуменізму та міжрелігійного діалогу в Римській дієцезії.

Молитву розпочав хор спільноти Святого Егідія. Його спів, покладений на мотив східних християнських пісно співів, супроводжував молебень протягом усього часу. Після того, як хор відспівав на початку, настоятель храму Святого Олександра представив гостей. Окрім отця Марка Няві були присутні отець Андрій Вахрушев (УГКЦ), отець Микола (Українська Православна Церква) та представники протестантських громад.

Храм був наповнений людьми. Особливого піднесення молитві за мир надавала присутність серед вірних осіб у військовій формі. Після того, як отець Андрій прочитав читання, розпочав свою проповідь отець Марко. Закликаючи до миру загалом, отець підкреслив, наскільки важливим кроком є те, що представники кількох християнських конфесій та кількох національностей зібралися під одним дахом для спільної молитви за мир та єднання.

У молитві вірних присутні просили Господа про мир не лише у гарячих точках (Україна, Сирія, Ірак), але і про спокій у країнах, де розгул кримінальної злочинності призвів до страждань усього народу (наприклад, у Мексиці). Також возносилися прохання до Господа не допустити війни там, де вона може розгорітися (Північна та Південна Кореї).

Після завершення молитви вірних відбулася передача знаку миру. Несподівано для присутніх, отці, очолювані архієпископом Петром Мальчуком, вийшли з пресвітерію і обмінялися знаком миру з присутніми людьми. У цьому єднанні священиків і парафіян проглядалася велич.

На кінець архієпископ Петро привітав отця Марка з іменинами (якраз на цей день припадав спомин євангеліста Марка). На його заклик присутні заспівали українською мовою «Многая літа», чим отець з Риму був щиро зворушений.

Павло Зінченко 

Справка: спільнота святого Егідія була заснована у Римі 1968 року. завдяки ініціативі одного юнака на ім’я Андреа Ріккарді, якому на той час було менше 20-ти. Він почав збирати групу ліцеїстів-однолітків, щоб слухати і втілювати в життя Євангеліє. Перша християнська спільнота, що описана в Діяннях апостолів, та досвід Франциска з Ассизі стали для них основними прикладами для наслідування. Члени спільноти допомагають бідним людям: літнім і дітям, людям без дому та ромам. В Україні діяльність спільноти координує Юрій Ліфансе.