Молитви Івана Павла ІІ
  • Срд, 20/11/2013 - 10:30

Молитва до Богородиці блаженного Папи Івана Павла ІІ за мирян

Найсвятіша Діво, Мати Христа та Мати Церкви, з радістю і захопленням з’єднуємося з Твоїм «Величає душа моя Господа» – піснею Твоєї вдячної любові. З Тобою складаємо подяку Богові, «чиє милосердя протягнуте з покоління на покоління», за величне і багатогранне послання вірних мирян, яких Бог кожного його ім’ям покликав, щоб жили з Ним у спільності любові та святості й щоб братерськи з’єдналися у великій сім’ї дітей Божих, послані випромінювати світло Христове і передавали вогонь Духа своїм життям за Євангелієм у цілому світі.

Ти, яка в покорі й великодушності була «слугинею Господньою», уділи нам свою готовність служити Богові на спасіння світу. Відкрий наші серця на безкрайні горизонти Царства Божого і сповіщення Радісної новини всякому створінню.

Твоє Материнське Серце розуміє скільки є погибельних небезпек, скільки зла, які знищують чоловіків і жінок нашого часу. Але тут є і стільки починань добра, великих прагнень за духовними цінностями і щораз більше багатих плодів спасіння.

Відважна Діво, надихни нас силою духа й довіри Богові, щоб ми вміли перемагати труднощі, на які наштовхуємося у вершенні свого послання. З речами цього світу навчи нас чинити з живим відчуттям християнської відповідальності в радісній надії приходу Божого Царства, нового неба і нової землі.

Ти, яка разом з апостолами була на молитві в кімнаті Тайної Вечері, в очікувані приходу Духа П’ятидесятниці, вимоли Його повторне вилиття на всіх вірних мирян, чоловіків і жінок, щоб у повноті відповіли на своє послання і покликання, як лози правдивого виноградного Куща, які покликані принести багатий рід для життя світу.

Діво Маріє, провадь нас і допомагай нам, щоб ми завжди жили як справжні сини і доньки Церкви і Твого Сина, щоб ми могли спричинитися до встановлення на землі цивілізації істини і любові згідно з Божим бажанням і на Його славу. Амінь.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ за усвідомлене життя і щасливу смерть

Дозволь, Володарю життя, щоб люди собі чітко усвідомили, що прийти до Тебе – це найглибше прагнення людського серця та вміли тішитися кожним етапом нашого життя як даром, що несе багаті обітниці на майбутнє. Зроби, щоб ми з любов'ю приймали Твою волю, з довірою віддаючи себе кожного дня у Твої милосердні руки. Коли ж надійде час остаточного «переходу», дай нам зустріти його з миром у серці, не шкодуючи нічого, що нам доведеться покинути. Коли ж ми після довгих пошуків зустрінемося з Тобою, то віднайдемо всі справжні цінності, яких ми зазнали на землі, а також тих, хто випередив нас під знаком віри і надії.

Маріє, Мати людства, що відбуває прощу, молися за нас «тепер і в годину смерті нашої». Вчини, щоби ми завжди були близько до Ісуса, Твого улюбленого Сина, а нашого Брата, Господа життя і слави. Амінь!

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ до Богородиці за католицьку Спільноту України

Припадаю перед Тобою, о Мати найсолодша, і Тобі віддаю всю долю української католицької Спільноти. О Мати єдності християн, вкажи нам певні дороги, що ведуть до цієї мети. Вчини, щоб на дорозі до цього великого діла ми могли дедалі частіше зустрічатися з нашими братами у вірі й разом віднайти божественні риси тієї єдності, за яку молився сам Христос.

О Мати Потіхи, складаю у Твої руки всі одвічні болі й страждання, молитви і приклад життя стількох Твоїх дітей; Тобі віддаю надії й сподівання спадкоємців Хрещення Русі, які від Твого заступництва очікують, щоб корінь християнства міг побачити сяйво нового розквіту.

Пригорни до Твоїх грудей, о Мати, люд, що страждає з туги за всім тим, що втратив, та не перестає надіятись на прихід кращих часів. Допоможи цим Твоїм вірним послідовникам, щоб разом з їхніми Пастирями і в духовній єдності з Наступником Петра змогли в радості святкувати Тисячоріччя і палкою душею співати пісню подяки Господеві й Тобі, Пресвята Мати Відкупителя, Діво Богородице! Амінь.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ до Пресвятої Тройці за богопосвячених осіб

Пресвята Тройце, Преблагословенна, Джерело всякого благословення! Благослови своїх синів і дочок, яких Ти покликала, щоб прославляли велич Твоєї любові, милосердної доброти й краси.

Отче Святий, освяти своїх синів і дочок, що посвятилися Тобі для прослави імені Твого. Спомагай їх Своєю силою, щоб могли свідчити, що Ти є початком всього, єдиним джерелом любові й свободи. Дякуємо Тобі за дар богопосвяченого життя, яке з вірою шукає Тебе і, виконуючи свою вселенську місію, закликає всіх прямувати до Тебе.

Ісусе Спасителю, Воплочене Слово! Як передав Ти Свій спосіб життя тим, яких покликав, так і надалі притягай до Себе чоловіків і жінок, які будуть свідками Твого милосердя для людей нашого часу, провісниками Твого другого пришестя, живим знаком благ майбутнього воскресіння. Нехай жодне випробування не відверне їх від Тебе!

Духу Святий, Любове, влита до сердець наших, що умам нашим уділяєш милості й натхнення, предвічне Джерело життя, що провадиш до завершення місію Христа через різноманітні харизми! Просимо Тебе, будь з усіма богопосвяченими особами. Наповни їхні серця глибоким переконанням, що їх обрано для любові, прослави й служіння. Дай їм відчути Твою приязнь, подай їм Твою радість і потіху, допомагай їм долати труднощі й підводитись після падінь, вчини їх відблиском Божої краси. Подай їм відвагу йти назустріч викликам нашого часу й нести людям благодать, доброту й любов Спасителя нашого Ісуса Христа.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ до Пресвятої Діви Марії за богопосвячених осіб

Маріє, прообразе Церкви, Невісти без зморшки й пороку, яка, наслідуючи Тебе, «зберігає чисту й непорушену віру, міцну надію і щиру любов»! Допомагай богопосвяченим особам в їхньому прямуванні до вічного і єдиного щастя.

Діво Благовіщення! Доручаємо їх Тобі, щоб йшли до потребуючих людей, допомагали їм, але найперше несли їм Ісуса. Навчи їх возвіщати великі діла, що їх Бог звершує у світі, щоб усі народи славили Твоє ім’я. Допомагай їм у праці заради вбогих, голодних, безнадійних, упосліджених і всіх тих, хто щирим серцем шукає Твого Сина.

До Тебе, Мати наша, що прагнеш духовної й апостольської онови своїх синів і дочок через любов до Христа й повне посвячення себе Йому, з довір’ям прибігаємо в молитві. Ти, що чинила волю Отця, виявляючи ревність у послуху, відважність в убогості, а у своєму пречистому дівоцтві готовність прийняти життя, випроси у свого Сина, щоб ті, хто отримав дар наслідувати Його в повній посвяті, вміли свідчити про Нього своїм преображенням життям і радісно йшли разом з усіма своїми братами і сестрами до Небесного Царства у вічному світлі.

Тебе просимо, щоб в усіх і в усьому був прославленим, благословенним і любленим Найвищий Володар усіх сотворінь – Отець, і Син, і Святий Дух. Амінь

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ за єдність християн

Знесімо наші молитви і молімося разом. Нехай усі будуть одно. Щоб усі християни давали приклад служіння Твоєму Царству. Щоб усі християнські спільноти з'єдналися в пошуку цілковитої єдності. Щоб втілювалася в життя досконала єдність усіх християн так, щоб усі люди в Христі Господі прославляли Бога. Щоб усі народи землі подолали конфлікти й егоїзм і досягали повної єдності та миру в Божому Царстві. Господи, згадай про Твій народ, збережи його від усякого зла; зроби його досконалим у Твоїй любові, освяти його і збери з чотирьох сторін світу у Твоєму Царстві, яке Ти для нього приготував. Бо Твоя є сила і слава на віки. Амінь.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ до Богородиці за повагу до дару життя

Маріє, Зірко – провіснице нового світу, Мати живих, вкладаємо у Твої руки саме життя: поглянь, о Мати, на незліченну кількість дітей, яким заборонено народитися, вбогих, яким унеможливленно життя, чоловіків і жінок – жертв нелюдського насильства, старих і хворих, вбитих байдужістю або ложним милосердям. Вчини, щоб усі, які вірять у Твого Сина, сміливо і з любов’ю звіщали людям нашого часу Євангеліє життя. Випроси також ласку, щоб його прийняли як завжди новий дар, радість, щоб його з вдячністю прийняли і дякували за нього впродовж усього життя, та щоб радісно про нього свідчили у діяльній витривалості, щоб з усіма людьми доброї волі збудували цивілізацію істини і любові на честь і славу Бога Сотворителя і Любителя життя. Амінь.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ за слов’янські народи

О Боже великий, єдиний у Тройці, я Тобі доручаю спадщину віри слов'янських народів: Збережи й благослови це Твоє діло!

Згадай, о всемогутній Отче, ту хвилину, коли, згідно з Твоєю волею, прийшла для тих людей і народів «повнота часів» і святі місіонери із Солуня вірно сповнили наказ Твого Сина Ісуса Христа, скерований до Твоїх апостолів; ідучи їхніми слідами і слідами їхніх наступників, вони принесли на землі, заселені слов'янами, світло Євангелія, Доброї Новини спасіння, і перед ними засвідчили:

—           що Ти Творець людини, наш Отець, і в Тобі всі ми, люди, брати;

—           що через Сина, Твоє відвічне Слово, Ти дав існування всім речам і покликав людей до участі у Твоєму вічному житті;

—           що Ти полюбив світ, що дав йому в дарі Свого єдинородного Сина, Який за нас, людей, і задля нашого спасіння зійшов з неба і, діянням Святого Духа, воплотився в лоні Марії Діви, ставши чоловіком;

—           і що, врешті, Ти послав Духа сили й розради, щоб кожна людина, відкуплена Христом, могла в Ньому одержати гідність Божої дитини і стати спадкоємцем Твоїх безнастанних обіцянок, даних людству!

Твій творчий план, Отче, завершений у Відкупленні, заторкує живу людину і обіймає все її життя та історію всіх народів.

Вислухай, Отче, молитву всієї Церкви, що сьогодні Тебе благає, і вчини, щоб люди й народи, які завдяки апостольській місії святих братів із Солуня пізнали й прийняли Тебе, правдивого Бога, і через хрищення ввійшли у святу спільноту Твоїх синів, могли далі, без перешкод, приймати з ентузіазмом і довір'ям цю євангельську програму та здійснити свої людські можливості на основі їхніх навчань!

Щоб вони могли, згідно з власною совістю, іти за голосом Твого поклику дорогами, що вперше були їм вказані одинадцять сторіч тому! Нехай їхня приналежність до Царства Твого Сина не вважається протиставленням до добра земної батьківщини! Щоб могли вони віддавати Тобі належну хвалу в приватному і публічному житті! Щоб могли вони жити в правді, любові й справедливості, втішаючись месіянським миром, що обіймає людські серця, спільноти, землю й увесь всесвіт! Щоб могли вони, усвідомлюючи свою людську гідність і гідність синів Божих, перемогти всяку ненависть і зло, подолати добром! Дозволь також, Боже в Тройці єдиний, щоб через заступництво святих братів з Солуня вся Європа щораз більше відчувала потребу єдності в християнській вірі та у братній спільноті всіх своїх народів, щоб так, перемігши непорозуміння, взаємне недовір'я, ідеологічні конфлікти, у спільнім визнанні правди могла вона бути для всього світу прикладом справедливого й мирного співжиття, спертого на взаємній пошані та непорушній свободі. Отож Тобі, Боже Отче всемогутній, Боже Сину, що відкупив світ, Боже Душе Святий, що єси джерелом і учителем усякої святості, бажаю доручити всю Церкву — вчорашню, сьогоднішню й майбутню — ту Церкву, що у Європі та розсіяна по всій землі. У Твої руки віддаю те особливе багатство, складене з багатьох різнорідних дарів, давніх і нових, вкладених у спільний скарб стількома різними синами.

Уся Церква дякує Тобі за покликання слов'янських народів до спільності віри, за спадок і внесок, що його вони вклали до всесвітньої спадщини. За те все дякує Тобі в особливий спосіб Папа слов'янського походження. Нехай той внесок ніколи не перестане збагачувати Церкви, європейський континент й увесь світ! Нехай його ніколи не забракне у свідомості наших сучасників! Ми бажаємо в цілості прийняти всі ті оригінальні й цінні вартості, що їх слов'янські народи внесли і вносять у духовну спадщину Церкви й людства. Усвідомлюючи те спільне багатство, вся Церква виявляє свою духовну солідарність з ними і стверджує власну відповідальність за Євангеліє, за діло спасіння, яке Вона сьогодні покликана здійснювати в усьому світі аж до кінців землі. Необхідно повернутися до минулого, щоб у його світлі зрозуміти теперішню дійсність і передбачити майбутність. Бо справді, місія Церкви завжди з непохитною надією напрямлена й скерована у майбутнє.

Майбутність! Хоч по-людському вона може виглядати повна загроз і непевностей, з довір'ям складаємо її у Твої руки, Отче небесний, прикликаючи заступництва Матері Твого Сина і Матері Церкви, а також Твоїх апостолів Петра і Павла, святих Венедикта, Кирила і Методія, Августина і Боніфатія та всіх інших вістунів Євангелія у Європі, які, міцні у вірі, надії й любові, звістили нашим батькам Твоє спасіння і Твій мир, а трудами Твого духовного посіву дали почин будівлі цивілізації любові, нового ладу, опертого на Твоїм святім законі й на допомозі Твоєї ласки, яка при кінці віків оживить все і всіх у небесному Єрусалимі. Амінь.

 

Молитва блаженного Папи Івана Павла ІІ за християнські сім’ї

Нехай св. Йосиф, «муж праведний», невтомний робітник, всечесний сторож дорученого Йому скарбу, завжди береже, захоронює й освічує християнську сім'ю.

Нехай Діва Марія, Мати Церкви, буде також Матір'ю «домашньої Церкви» і, завдяки Її материнській допомозі, нехай кожна християнська сім'я стане «малою Церквою», в якій буде віддзеркалюватися й оживати таїнство Церкви і Христа. Нехай Вона, Слугиня Господня, буде прикладом покірного й великодушного приймання Божої волі. Нехай Вона, Страждальна Мати біля стіп Христа, утішає в терпіннях й обтирає сльози всіх тих, які страждають через труднощі в їхніх сім'ях.

І нехай Христос Господь, Цар всесвіту, Цар сімей, буде присутній, як у Кані, в кожному християнському вогнищі, щоб обдаровувати світлом, радістю, мужністю. Молю, щоб кожна сім'я, у свято на звеличення Його Царської влади, вміла з великодушністю зробити свій вклад, щоби на світ прийшло Його Царство — «Царство правди і життя, святості й благодаті, справедливості, любові та миру», до якого крокує історія. Амінь