Молодь Бучацької єпархії поділилася враженнями про СДМ
  • Пон, 08/08/2016 - 09:19

Світові дні молоді – це один із наймаштабніших фестивалів світового рівня, на який цьогоріч приїхала християнська молодь зі 187-ми країн світу. Кожен українець - учасник Світових днів молоді в Кракові, тепер із приємністю згадує ті благодатні миті, коли міг спільно з усією молодою Католицької Церкви молитися із Папою Франциском. Для України, зокрема для української молоді, для нас, є дуже важливо відчути себе у великій християнській сім’ї.

Молодь Тернопільщини, а саме: Чорткова, Хоросткова та Заліщик, також взяли участь у цих духовних подіях. У четвер ввечері, 28 липня, дві групи у складі 100 чоловік під супроводом о. Андрія, о. Мар‘яна Лемчуків та о. Романа Герасиміва вирушили у далеку дорогу до неймовірних пригод і вражень. Дорогою молилися за СДМ, організаторів, волонтерів, паломників, а також співали пісень; не забули й ми про нашу Неньку-Україну.

Зранку в п’ятницю ми прибули у с. Моравіца, де нас чудово зустріли та прийняли парох та парафіяни храму св. Апостола Варфоломія. Помолившись Божественну Літургію, жителі селища радо прийняли нас, паломників, у свої домівки. Трохи відпочивши після стомлюючої дороги, вже ввечері ми вирушили на Краківські Блоні, де відбулася Хресна Дорога під проводом Папи Франциска. «Оргкомітет СДМ інформує, що нарахували 800 тисяч. учасників молебню Хресної Дороги. Роздуми Хресної Дороги читали молоді учасники-волонтери СДМ, а відповідну молитву до кожного стояння — представники церковних ініціатив, які відповідають на ті чи інші потреби суспільства. Святіший Отець разом із ведучими молебню сидів біля головного вівтаря, а групи молоді несли хрест, передаючи його від стояння до стояння» - повідомляє CREDO. Такою була наша перша зустріч із Папою Франциском.

Повернувшись до Моравіца ми з піднесеним настроєм очікували на приїзд наших друзів з Іспанії. Приїхали вони великою дружньою спільнотою у складі 240 осіб. З деякими із них ми вже були знайомі, оскільки влітку 2015 року група молодих тамтешніх людей із отцем Себастьяном були в Чорткові, а також у Язлівці, де провели чудові три дні із активною молоддю Чорткова за різними конференціями та іграми. Повечерявши з іноземними друзями – всі вирушили по своїх домівках, щоб набратися нових сил на наступний, не менш важливий, етап Світових днів молоді.

У суботу зранку ми попрямували на «Поле Милосердя» («Campus Misericordiae») поблизу Кракова, щоб там молитовно чувати разом із Святішим Отцем. Атмосфера попри неймовірно велику кількість людей була просто надзвичайною. Було надзвичайно весело й радісно, адже молодь не просто йшла вулицями своїми групами, чемно тримаючись своїх керівників, а ми зупинялись, спілкувались, обмінювались сувенірами, співали пісень. Під час чувань молоді змогли поглянути на життя св. Фаустини Ковальської та роздумати про свої проблеми та проблеми цілого людства. «Ми не прийшли у світ, щоб вести вегетативний спосіб життя, провівши його на дивані, але щоб залишити в світі слід», навчаючи великих цього світу «будувати мости братерства». Таке послання для молоді залишив Папа Франциск під час однієї з центральних подій СДМ, яке ввечері у суботу, 30 липня, зібрало, згідно з даними організаторів, один мільйон шістсот тисяч юнаків і дівчат.

Ніч з суботи на неділю провели на площі - під відкритим небом.

Кульмінацією Світових днів молоді стала Свята Літургія Післанництва, яку очолив Папа Римський Франциск. Варто зазначити, що греко-католицький архидиякон Назарій Ярунів, зі Львова, співав Євангеліє на урочистій заключній Папській Месі старослов’янською мовою. На завершальній Месі було присутньо понад 2 мільйони паломників зі всього світу. Разом помолившись молитву «Ангел Господній» Папа оголосив місце проведення наступного СДМ. Країна яка прийматиме СДМ у 2019 році – Панама.

Повернулись у свої тимчасові домівки фізично виснажені, але з масою вражень та емоцій.

З понеділка розпочали пізнавати історію Польщі: вирушили по історичних, визначних місцях Польщі. Спершу старовинний Краків, Вавель, концентраційний табір Аушвіц-Біркенау, Родинний Дім, де мешкав до 18-ти років Іван Павло ІІ, та храм де його охрестили у Вадовіце, санктуарій Божого Милосердя та санктуарій «Не бійтеся!» в Лагевніках, ще багато інших цікавих храмів та історичних місць встигли ми звідати.

Також у понеділок мали змогу подякувати пароху о.Владиславу та усім сім’ям, які приймали паломників у свої оселі, заздалегідь підготовлені нам.

Час минув непомітно. У четвер зранку вирушили в дорогу додому. Зовсім не хотілось покидати веселих та енергійних друзів з Іспанії, такі чудові, добрі і милосердні сім‘ї, в яких проживали та цю неймовірну атмосферу. Незабаром, ввечері, були вже вдома.

Поїздка на СДМ стала для молоді великим досвідом, адже кожен приїхав переміненим, щось свого залишив для молоді світу і багато чого почерпнув для себе.

Щиро дякуємо Богу за цей Дар бути присутніми на Світових днях молоді у Кракові!

Ми вже почали планувати своєрідне паломництво на наступні Світові Дні Молоді у Панамі в недалекому 2019 р. Б.!