Молодь очікує від Церкви чіткого навчання віри,- Архиєпископ Чапут
  • Птн, 20/04/2018 - 13:06

Молоді люди очікують від Церкви чіткого і зрозумілого навчання віри та передавання її інтегральної суті, - зазначає Архиєпископ Філадельфії Чарльз Чапут.

Архиєпископ Чапут є одним із найавторитетніших єрархів у США. На сторінках видання «The Fіrst Things» він розмістив лист, якого отримав від 26-річного чоловіка, батька трьох малих дітей. Автор листа посилається на дискусію, яка відбулася напередодні Синоду Єпископів з усього світу, а саме зустріч молоді в Римі 19-24 березня.

Автор, імені якого Арх. Чапут не називає, висловлює занепокоєння дискусіями на високому рівні єрархії про так звану «зміну парадигми» щодо доктрини, примат індивідуальної совісті та душпастирського пристосування. Його дружина та багато ровесників вважають, що ці події можуть мати катастрофічний наслідок для євангелізації молоді та осіб, котрі відійшли від Церкви. Він наголошує, що молодь прагне істини, хоча їй деколи важко її осягнути, а пастирям – навчати. Він звертає увагу на замішання, присутнє в сучасній культурі щодо основних принципів людської природи: «Від наймолодшого віку нас заливають пропагандою, яка спотворює основні наукові істини про стать, представляє чесність і лицарство як «токсичну мужність», очорнює сім’ю і осквернює природу сексу та його плоди, особливо ненароджених дітей», - стверджує автор листа.

Він також пише: «Ми гостро потребуємо ясності і авторитетного проводу Церкви в таких питаннях як аборти, гомосексуалізм, дисфорія статі (транссексуалізм), нерозривність подружжя, наслідки контрацепції (моральні, антропологічні і абортативні). Моє покоління ніколи, або рідко коли чуло про ці істини, які місцями розповідали на парафіях. Замість цього ми слухаємо гучні слова нашої конференції єпископів про федеральний бюджет, прикордонну політику, нейтралітет в мережі, контроль за зброєю та навколишнім середовищем».

На його думку, великої шкоди завдають священики, які зумисне затирають науку Церкви щодо гомосексуалізму і трансгендеризму в ім’я «побудови мостів». Він зазначає, що цей відхід від ясності деморалізує молодих католиків, а особливо тих, котрі прагнуть брати участь у новій євангелізації. «Мої ровесники, котрі навернулись чи повертаються до Церкви, цитують такі документи як Humanae vitae, Familiaris consortio i Veritatis splendor як попереджувальні вогні, які відрізняють Церкву і її мудрість від світу та інших релігійних визнань. А тепер вони чують від деяких осіб, що займають найвищі посади в Церкві, що це визволяюче навчання – нереалістичні ідеали і що «совість» має бути суддею істини», - пише автор у листі до Архиєпископа Чапута.

Підсумовуючи, він зазначає, що багато молодих американських католиків відчувають себе спадкоємцями двохтисячолітньої багатої науки, традиції, мистецтва, архітектури і музики. Все частіше вони бачать, що ці багатсва будуть ключовими для євангелізації своїх ровесників і передавання квітучої Церкви їх дітям. «Якщо Церква відкине свої традиції краси та істини, то відкине нас», - стверджує автор, висловлюючи надію, що його думки і думки його ровесників будуть передані учасникам Синоду, що має відбутись в жовтні.

Коментуючи ці слова, Архиєпископ Чарльз Чапут висловив переконання, що майбутнє католицької віри належить тим, хто її творить своєю вірністю, самопосвятою, участю в даванні світові нового життя і вихованні дітей в істині, а також рішуче і з радістю обирає «вузький шлях» Христа. «Нехай Бог обдарує синодальних отців у 2018 році ласкою і відвагою, щоб провадити молодь на цій стежці», - завершує свої роздуми Архиєпископ Філадельфії, пише wiara.pl.