Молодь Середземномор’я закликає до більшої взаємодії в справі миру
  • Втр, 07/08/2018 - 16:26

Молодь, що живе на різних берегах Середземного моря, 5 серпня 2018 р., зібралась на третю міжнародну та міжрелігійну зустріч так званої «Хартії Леуки», закликаючи конкретніше анґажуватись у справу миру.

«Хартія Леуки» – це документ, через який молодь Середземномор’я звертається до могутніх цього світу із закликом підтримувати мир, відкласти зброю та конкретно взаємодіяти між собою. В південноіталійському місті Леука зібралась молодь з північної Африки та Балканів, Близького Сходу та різних середземноморських країн, щоб протягом п’яти днів в дусі братерства та екуменічного й міжрелігійного діалогу вже втретє обмінятись досвідом співжиття у відмінності.

У програмі: паломництво, студії та призадума

Єпископ Віто Анджулі, що очолює південноіталійську дієцезію Удженто-Санта-Марія-ді-Леука, яка за підтримки різних інституцій та асоціацій організувала цю міжнародну зустріч, в інтерв’ю для VaticanNews сказав, що перед обличчям конфліктних ситуацій та мурів, зведених недоброзичливістю, «Хартія Леуки» має на меті допомогти молодим людям жити в умовах глобалізації, прагнучи встановити мирний діалог між людьми різних культур і релігій.

Програма зустрічі включає 5-денне паломництво з Бріндізі до Леуки, в яке вплетені студії, волонтерство, спорт та розваги. Зустріч завершиться в п'ятницю, 10 серпня, перед катедральним собором Санта-Марія-ді-Леука, де молодь Середземномор’я проголосить «Хартію Леуки 2018». У зустрічі візьмуть участь представники церковної та  цивільної влади й військовослужбовці.  

Ентузіазм молоді

Як повідомили організатори, Папа Франциск висловив бажання зустріти 352 молодих людей, які беруть участь у третьому випуску «Хартії Леуки». Половина з них живе в містах і селах п'яти дієцезій митрополії Лечче, інші прибули з Африки, Європи та Близького Сходу, з Нігерії та Ґамбії. «З минулого досвіду бачимо великий інтерес молоді, – сказав єпископ Анджулі. –  Їх захоплюють унікальні можливості спільно замислитись над побудовою майбутнього в мирі на основі визнання ідентичності різних культур.

Палаючий смолоскип – символ миру

Новою в цьому році є участь італійської армії, яка виконує численні мирні місії. Крім підтримки заходу своїм матеріально-технічним забезпеченням, протягом усього маршруту військовики супроводжують паломників, несучи палаючий смолоскип, символ миру.