Молодь відроджує пам’ять про митрополита Григорія Яхимовича
  • Пон, 22/04/2013 - 19:18

28 квітня відбудеться презентація книги про Григорія Яхимовича – митрополита Української Греко-Католицької Церкви, одного з провідних діячів українського національного відродження середини XIX століття, - повідомляє Ярослав Жукровський, засновник Фундації імені Григорія Яхимовича.

Презентація відбудеться під час урочистості з нагоди 221-ї річниці від дня народження та 150-ти річчя від дня смерті Григорія Яхимовича у його рідному селі Підбірці, що на Львівщині.

Ця постать мала б наводити сучасну молодь на роздуми, що окрім того, що потрібно жити по-християнськи, маємо щось зробити для народу – як це робили свого часу визначні особи, - переконані у Фундації, - потрібно, щоб молодь могла тягнутись до тих світил, пробувати відшукати у них джерело натхнення для творення добрих справ - для людей, для держави, для Церкви.

На думку членів Фундації, рідне село митрополита – Підбірці – мало б максимально ініціювати процес вшанування його пам’яті. Одними з перших кроків до цього стало найменування однієї з центральних вулиць села іменем Григорія Яхимовича, репродукція його портрету, що знаходиться у храмі Святого Юрія (Львів) та безкоштовне розповсюдження 1000 примірників портрету. В найближчих планах – створення музею в парковому форматі. 
З опором та упередженням зустріли членів Фундації імені Григорія Яхимовича, коли на рівні органів влади вони внесли пропозицію про надання середній школі, що знаходиться у с. Підбірці імені Григорія Яхимовича. Із нерозумінням поставилась також адміністрація школи. 

Сьогодні у Підбірцях нема близьких родичів Григорія Яхимовича. Дальші ж проживають у Львівській області, в Росії. Для відродження його пам’яті об’єдналися молоді люди – юристи, історики, журналісти, богослови. У 2008 році вони створили Фундацію імені Григорія Яхимовича. 

Контактна інформація: 067 380 15 05 - Фундація імені Г. Яхимовича.

Фото із музею Львівського національного університету імені Івана Франка

Джерело: http://dyvensvit.org/news/100834.html