Молоді християни в Секторі Гази борються за майбутнє
  • Суб, 18/01/2020 - 11:54

Проблеми освіти та навчання в конфліктних ситуаціях є центральною темою цьогорічного паломництва солідарності єпископів з Європи та США до Святої Землі. У Секторі Гази вони зустрілися з молодими людьми, яким довелося перервати освіту. Вони розповіли єрархам про виклики, з якими стикаються, щоб продовжити навчання чи знайти роботу.

У Секторі Гази Католицька Церква реалізує проект, в межах якого фінансово підтримує християнських випускників університетів та допомагає їм знайти роботу. Безробіття серед молоді там сягає 70%. «Нас вразила ізоляція місцевих християн та їхня бідність. Зокрема, молодь має важке життя з поганими освітніми можливостями та марними перспективами на майбутнє. Проте вони не здаються», – говорить єпископ Ноель Тренор з Дауна і Коннора в Ольстері.

 «Майбутні перспективи цих молодих людей досить сильно заблоковані місцевими умовами. Однак ми були надзвичайно приємно вражені їхнім ставленням. Вони не здаються, і хоча є в меншості, шукають способів налагодити діалог та взаєморозуміння з мусульманами. Вони попросили нас підтримати їх і не забувати про них, – сказав єпископ Тренор. Вони особливо зацікавлені в освіті та підтримці стипендіальних програм, а також допомозі у створенні стабільних робочих місць. Слухаючи їх, у моїх думках були слова Папи Франциска, сказані як послання у Всесвітній день миру: «Мир – це подорож надії». Я бачив цю надію наживо, в кожному місці, де ми побували, і в кожній людині, з якою ми спілкувалися».

У паломництві беруть участь 13 єпископів з 10 європейських країн, а також з США та Конференції Єпископатів Європейської Спільноти COMECE. Уперше такий візит організували 20 років тому з ініціативи Святого Престолу. Своїм візитом єпископи із західних країн хочуть проявити солідарність з християнами, які живуть на Святій Землі. Цього року вони приділяють особливу увагу складній ситуації послідовників Христа, а особливо молоді, в Секторі Гази, східному Єрусалимі та Рамаллі.