Молоді люди – це особливе знаряддя в руках Божих
  • Чтв, 13/09/2018 - 10:17

Проповідь єпископа Едуарда Кави під час Меси з нагоди відкриття XVII Архідієцезіального дня молоді 7 вересня 2018 року. Дорога молоде!

Ми живемо у світі, у якому зараз дуже легко втратити цінність чи свою ідентичність тільки через те, що все постійно оновлюється. Подивіться, усі ми користуємося мобільними телефонами. Щомісяця з’являється якась нова модель. Хтось із молодих людей сказав мені, що відстає від усіх цих нових програм, постійних оновлень. І ми живемо у такому вирі, де весь час усе змінюється. Це так на нас впливає, що ми починаємо такими категоріями думати, такими категоріями оцінювати світ, навіть часом самі стаємо такими: щойно з’являється нове, свіже, сучасне – воно вже мусить бути у нас.

Ми чули сьогодні в читанні й у Євангелії: те, що залишилося старе, має дуже великий вплив. Це як у селі: а що про мене скажуть? Хоча ми всі ідемо за новим, але живемо ще по-старому. Ми часто залежні від оцінки інших. Особливо ви, молоде покоління, інколи дуже болісно, дуже трагічно переживаєте, якщо хтось про вас погане скаже, якщо хтось на Фейсбуку вас не лайкне, якщо хтось не дасть позитивної оцінки: одразу депресія, дівчата плачуть, ночами не сплять, хлопці думають, що б його вигадати.

Дивіться, як банально і просто – але як же це впливає на нас, на наші емоції, почуття. Воно також впливає й на наше духовне життя. Тому, коли фарисеї і книжники приходять, оцінюючи Ісуса, вони дивляться на учнів, які радіють, які собі забагато дозволяють, і починають у певному сенсі засуджувати їх: «Ми й учні Йоана постили, а ці постійно радіють!» Може, сьогодні багато хто, дивлячись на вас, коли співаєте, прославляєте Бога, радієте, думає: чому це вони радіють, треба бути серйозними сьогодні, ми переживаємо труднощі, а вони радісні та щасливі! Та Бог хоче показати нам суть через слово Євангелія, Він хоче свіжості в нашому житті, Він насправді хоче цього молодого духа, молодого вина – як читаємо в Діяннях апостолів про день П’ятдесятниці. Коли учні отримали Святого Духа, вони були ніби під впливом молодого вина: розмовляли різними мовами, поведінка їхня була неадекватна, бо так Дух Святий їх підносив. Так і сьогодні Бог хоче підносити, щоб ви були палкими християнами; тільки це відбувається не назовні, це не залежить від наших гаджетів, від того, що діється у Фейсбуку чи в Інстаграмі, це відбувається в серці. Бог хоче сьогодні нового молодого серця, хоче зустрітися з вами в серці – так, як на початку Літургії я всіх вас привітав у серці нашої архідієцезії. Це дуже важливо: ви тут для того, щоб у серці наново пізнати любов Бога, пережити Її, відчути прагнення нового життя. У чому суть нового життя? В чому суть цієї новизни? Це життя благодаттю, це життя в повноті благодаті, без гріха. Тому викидайте гріхи, не носіть їх, нехай вас не нищать! Будьте вільні, будьте свіжі, будьте молоді!

Це перебування у благодаті перед Богом відкриває серце на нові горизонти. Саме тоді ми починаємо насправді молитися, споглядати Господа, саме тоді ми насправді починаємо слухати слово, яке читаємо. Ми часто читаємо, але воно повз нас пролітає. І, виходячи з Євхаристії, ми навіть не пам’ятаємо, про що воно було, навіть не відчули, що Господь хотів сказати, – а Господь прагне доторкнутися до серця. Однак тому, що ми частина цього світу, це слова часто не доходить до глибини нашого серця, у якій Бог хоче зустрітися з нами. Ця свіжість потрібна нам сьогодні. Ми всі потребуємо: ви, молоді люди, наша Церква, наша країна – ми всі чекаємо зремін, ми всі хочемо, щоб наше життя покращало, ми всі молимося. Але ми чекаємо змін іззовні.

Бог сьогодні відкриває нам правду про те, що Він хоче нам дати цю зміну, навернення, відродження, нове життя. І ви на це найбільш податливі – ви, молоді люди, які стоїте на порозі життя. Ви – оте особливе знаряддя в руках Божих. Адже саме така спонтанність, відкритість, готовність дозволяє прийняти новизну, яку дає Бог. Тому й сьогодні Він хоче влити це вино, Духа в нові бурдюки, якими є ви! Кажучи образною мовою Біблії, ви – новий одяг, якій зодягає Церкву.

Дозвольте Богові зустріти вас у ваших серцях. Заохочую вас до радості, щоб ви зустрічалися, раділи одне одним, але також щоб дозволили собі тишу й особисту зустріч із Богом, на особисте перебування перед Богом. Щоб ви вміли відчути радість спільноти, цього великого дару, але щоб уміли у красі, яка нас оточує, побачити, що Бог дає вам можливість, якої не можна змарнувати, і прагне, щоб ви прийняли Його, знову прийняли як свого Господа і Спасителя.

Молюся за вас, бо знаю, що ви – наше майбутнє, ви – те покоління, яке приходить після нас, і від вас залежить майбутнє Церкви. А я хочу, бо люблю свою Церкву, щоб ця Церква була жива, глибокої віри, переповнена любов’ю. Тому прошу: дозвольте Богові сьогодні, бо хоча ми всі різні й маємо різні історії, кожен має те саме прагнення бути щасливим, давати щастя, жити повнотою життя – а це тільки Бог може дати! Тому дозвольмо сьогодні Йому діяти, не нам, а Йому, нашому Господу!

Джерело: КМЦ