Молодіжна проща до Зарваниці
  • Пон, 15/07/2013 - 02:56

На прощі у Зарваниці молодь чувала усю ніч

У ніч проти 14 липня тисячі молодих прочан зібралися на концерті духовної музики на Співочому полі Зарваниці. Для паломників виступали молодіжні християнські колективи “Кана”, “Джазова фіра”, тріо дівчат “Глорія”, тріо “Елегія”, священик Василь Брона та молоді виконавці.

 

 

Молодь привітали голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о. Ростислав Пендюк та голова комісії у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії о. Орест Павліський.

Отець Ростислав подякував усім за те, що не злякалися дощової погоди та долали десятки кілометрів, щоби у Зарваниці творити Єдиний молодіжний простір. Священик побажав кожному зростання у вірі, оскільки цей рік в УГКЦ проголошений Роком віри.

 

“Якщо Бог є світлом, то світлом життя є віра в Бога”, - Блаженніший Святослав у Зарваниці

Про це сказав Глава УГКЦ у ніч з 13 на 14 липня після багатотисячного походу вірних за свічками до монументу Матері Божої у місці Її об'явлення. “При помочі віри ми єднаємося із живим та вічним Богом, ми Ним просвічуємося, ми стаємо Його світлом, носіями Божественного проміння”.

Першоієрарх закликав свідчити свою віру вчинками, а відтак піднести вгору свічники: “Світімо нашою вірою, не блукаймо в темряві, просвічуймо сьогодні наші родини, нашу Батьківщину, усіх тих людей, які є поруч”. Опісля попросив кожного придивитися до своєї свічки та пригадати тих людей, від яких отримали віру в Бога. “Пригляньмося добре до наших світильників, бо сьогодні є наша відповідальність, щоб, боронь Боже, у наших руках, у нашому житті то світло віри не загасло. Пригляньмося добре до того світла, яке повинні носити у собі”.

Оскільки цього року проща до Зарваниці присвячена Року віри та співпала із 1025-річницею Хрещення Русі-України, Блаженніший говорив про важливість події Хрещення, як часу просвічення нашого народу. “Будьте віруючими, будьте християнами у тому часі, в якому Господь Бог передав нам той найбільший скарб нашого народу. Бо саме християнська віра була оцією внутрішньою життєвою силою нашого народу протягом більше як 1000 років”.

Патріарх закликав передати світло своєї віри нашим дітям, друзям та ближнім, “щоби ця естафета мала продовження”. “Саме нас Господь посилає, щоби просвітили їхню темряву... щоб “народ, який сидів у темряві” побачив світло саме через нашу Церкву”.

Похід зі свічками розпочався біля парафіяльного храму Зарваниці, де зберігається ікона Матері Божої Зарваницької. Після Літургії, яку очолив владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, вірні центральною вулицею села несли свічки та у супроводі оркестру співали пісню “Із Києва міста”. Відтак на чудотворному місці вдарили дзвони, а прочани наблизились до монументу, де Глава УГКЦ спільно з єпископами та священиками розпочав Молебень до Матері Божої.

 

Молодь подарувала Главі УГКЦ капітанську футболку та сандалі

Ці дарунки Блаженніший Святослав отримав 13 липня під час зустрічі з молоддю на Всеукраїнській і молодіжній прощі у Зарваниці. На футболці молодь зобразила якір, як символ аніматора-капітана, що веде усіх до “країни щастя”. Такий символ цього року вигадали молодіжні аніматори, працюючи над програмою дятичо-юнацьких таборів “Веселі канікули з Богом”, які кожного літа проводяться у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії.

Звертаючись до Блаженнішого, представники молоді сказали: “Цьогоріч спільно з дітьми і молоддю нашої архиєпархії ми мандруємо у “країну щастя". Близько 3000 молодих людей взяло вже у ній участь. Ми запрошуємо Блаженнішого також”.

Відтак Патріарх приміряв сандалі. Як сказали ведучі, “сандалі - символ прочанина. Перша річ, яка необхідна для прочанина під час пішої ходи, - добре та зручне взуття. Тому даруємо сандалі, аби ви, супроводжували нас по наших манівцях”.

Пригадуємо, що цього дня на зустрічі із багатотисячною аудиторією молоді, Глава УГКЦ презентував аудіо-диск «100 відповідей на запитання молоді», у якому навчав про основи духовного життя, суть подружжя, подружню любов, зміст людського тіла та людської статевості. Першоієрарх окремо говорив про небезпеки гендерної філософії та ідеології.

Джерело: www.tze.org.ua