Монахи перекриють центральний експонат Шевченківського гаю – церкву з с. Кривки
  • Суб, 21/04/2018 - 10:38

Монахи Свято-Іванівської Лаври УГКЦ, яка є на території Музею народної інфраструктури та побуту ім. Климентія Шептицького, організували інформаційну та меценатську компанію по збору коштів на відновлення церкви з с. Кривки. Про це учора, 18 квітня, під час брифінгу повідомив синкел Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах монашества, доктор Юстин Бойко, передає Гал-інфо.

Церква з с. Кривки є головним храмом Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ. Дерев’яна церква Святої Софії – Премудрості Божої є першим експонатом і головною окрасою Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, відомого в народі як «Шевченківський гай»

Як зазначив о. Юстин Бойко, йдеться про перекриття храму. Він додав, що монахи Лаври не лише готові на словах підтримувати розвиток музею, але й конкретними кроками.

«Ми міркували який саме об’єкт брати першочергово, який потребує негайної реставрації. Визначили, що потрібно відреставрувати церква Премудрості Божої з с. Кривки. Тому ми погодили усе з містом та музеєм і повідомили, що Лавра бере на себе ініціативу по закупівлю матеріалів і перекриттю церкви», - сказав о. Юстин Бойко.

Він наголосив, що останнє перекриття церкви проводили у 1991 році. Для унеможливлення руйнування та підтоплення церкви три роки тому провели часткову реставрацію.

Отець Юстин Бойко заявив, що реставрацію проведуть майстри з Гуцульщини, які використовуватимуть старовинні методики.

Реставраційні роботи обійдуться Лаврі у 8 тисячі доларів.

«Оскільки є повне порозуміння з музейниками та містом, то вже цього літа ми маємо намір провести ці роботи. Майстри працюватимуть близько трьох місяців. Вони будуть вбрані у традиційний одяг. Майстри спілкуватимуться із відвідувачами музею, вони зможуть все це спостерігати і це буде своєрідна атрація», - сказав о. Юстин Бойко.

Директор Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького Роман Назаровець заявив, що музей готовий прийняти допомогу Лаври та не заперечує проти проведення реставраційних робіт.

Також він додав, що на 2018 рік музейники запланували реставрацію 8 об’єктів. У тому числі візьмуться за церкву із с. Стоянів і хату зі с. Сілець, що у секторі «Львівщина», а також відновлять не так давно реставрований буковинський вітряк зі с. Шилівці, який минулого року пошкодив буревій.

«Ми маємо кошти з бюджету розвитку міста на реставрацію хати «Бережниця» і на реставрацію церкви із села Стоянів»,- додав Роман Назаровець

Нагадаємо, що минулого року у Шевченківському гаю відреставрували 9 об’єктів. Для цього з бюджету розвитку міста було використано 1 369 989,91 грн.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, з ініціативи тогочасного отця-настоятеля Лаври о. Юрія Бойка вже врятували від руйнування одну із церков музею - старовинну церкву св. Архистратига Михаїла з с. Тисовець (1863 року). У березні минулого року у музей привезли 30 тис. штук колотого ґонту, яку придбали монахи-студити Свято-Іванівської Лаври УГКЦ.  

Окрім того, монахи відновили монарший цвинтар. 2 квітня 2017 року відбулося освячення каплиці та оновленого монастирського цвинтаря Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ, яка розміщена на території Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові. Освячення здійснив Архиєпископ і Митрополит Львівської Архиєпархії УГКЦ Ігор Возньяк.

Нагадаємо, як вже розповідало Гал-інфо, 24 вересня 1930 році митрополит Андрей Шептицький заклав на території Лаври монаший цвинтар. На це навіть є офіційна грамота митрополита.

Також, як повідомляло Гал-інфо, монахи власними силами відновлюють унікальні розписи на стінах монастирської каплиці. 1 травня 2017 року, у адміністративному приміщенні Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького звершили чин освячення монастирської каплиці Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ.

Свого часу радянська влада зробила все можливе, аби знищити на території Музею засновану братами Шептицькими Лавру, а відтак каплицю віддали під адміністративне приміщення. Тривалий час там лежали музейні експонати.

Довідка:

Згідно з архівними документами, які отець Юстин Бойко віднайшов в Україні та Римі, випливає що Митрополит Андрей Шептицький, який заснував Свято-Іванівську Лавру, мав кілька задумів. Перше – придбати землю під заснування  Лаври, а це багато церков і монастирів.

Митрополит хотів почати формувати музей просто неба, тому церкву не будували, хоч і мали можливість, а перенесли дерев’яну церкву з с. Кривки Турківського району. Під час перенесення церкву перепосвятили. Раніше вона називалася Св. Миколая, а після перенесення 7 липня 1931 року її назвали церквою Софії - Премудрості Божої. У своєму слові Митрополит Андрей сказав: «Таким чином я хочу хоча б духовно поєднати Україну – Захід і Схід».