Монахиня організовує польовий шпиталь для потреб України
  • Птн, 02/06/2023 - 10:35

Папі Франциску днями була запропонована нова ініціатива, повідомив в останній день травня телеканал TV Lux. Нещодавно Святіший Отець зустрівся з сестрою Луцією Карам, яка вже кілька разів їздила в Україну, щоб опікуватися пораненими війною. Вона звернулася до понтифіка з думкою, щоб заснувати в Україні пересувний польовий шпиталь.

Монахиня домініканського ордену прагне, щоб цей проєкт почав реалізуватися вже цієї осені. Польовий шпиталь мав би містити дві операційні, три реанімаційні палати та діагностичне відділення.

«Шпиталь за 20-30 хвилин можна встановити і за цей самий час знову розібрати, щоб перемістити його від місця бойових дій хоча б за 50 кілометрів», – каже сестра Луція.

Мета такої ініціативи – зменшити кількість загиблих, запобігати ускладненням поранень, наслідки яких можуть тривати потім усе життя через запізно надану допомогу, а також після наданої необхідної допомоги відправляти поранених до найближчих лікарень.

«40 % поранених на лінії фронту помирають внаслідок браку надання медичної допомоги. Сподіваємося, що це буде не один так оснащений шпиталь, а декілька. Тоді можна буде надавати допомогу і рятувати життя десяткам воїнів щоденно, – розповідає монахиня. – Святішого Отця ця ідея зацікавила і сказав, що можна розраховувати на підтримку від нього».

У червні 2023 року відбудеться 18-а подорож сестри Луції в Україну, де буде піклуватися про поранених.

Сестра Луція Карам (sor Lucía Caram) належить до домініканського ордену та проживає у монастирі св. Клари в Іспанії, а сама родом з Аргентини.