Монастирю в Краснопущі – 350 років
  • Чтв, 10/07/2014 - 18:29

7 липня у селі Краснопуща (Бережанський район) відбулися святкування 350-ліття Свято-Іванівського монастиря отців-василіян. Святкову Літургію у день празника Різдва св. Івана Хрестителя очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій. Архиєрей привітав присутніх зі святом та дякував настоятелю Краснопущанського монастиря о. Степану Романику, ЧСВВ, за багатолітню працю над відновою святині.

 На свято прибули протоігумен о. Пантелеймон Саламаха, ЧСВВ, представники монашого згромадження, близько 40 священиків та понад 2000 вірних, адже святиня останні роки відновлює своє значення відпустового центру. Власне, у ХІХ ст. Краснопущанський монастир був відомий як один із релігійних осередків краю. До 1947 року щорічно 7 липня тут відбувалися відпусти.

Під час проповіді владика звернув увагу слухачів на постать Івана Хрестителя: «Іван Хреститель був дуже принциповою особою. Пам’ятаємо, що саме він вказував тодішньому правителю Іроду на його недостойне життя без шлюбу». Архиєрей закликав усіх також молитися за Україну, зокрема за тих бійців, що у непростий час захищають нашу державу на східних кордонах. Єпископ Василій просив всіх людей доброї волі молитися за державу, віддаючи її та весь український народ під покров Пресвятої Богородиці.

Після Анафори під час Святої Літургії владика Василій здійснив чин поставлення в диякони брата Михайла Лехновського, ЧСВВ.