Монс. Шиклуна: Папа Франциск продовжує боротьбу Церкви проти зловживань
  • Суб, 12/07/2014 - 11:53

Зустріч Папи Франциска в минулий понеділок з жертвами сексуального насильства з боку духовенства отримала широкий світовий відгук. В інтерв'ю Ватиканському радіо цю подію прокоментував вікарний єпископ Мальти монс. Чарльз Шиклуна, який під час понтифікату Бенедикта XVI обіймав посаду промотора справедливості в Конгрегації віровчення, безпосередньо займаючись боротьбою проти зловживання неповнолітніми:

«У двох словах подію того дня можна назвати 'даром слова', 'даром уваги', - зазначив монс. Шиклуна. - Для Церкви це був історичний і пророчий момент, тому що папа звернувся до нас із закликом будувати мости діалогу, примирення, уважного вислуховування цих братів і сестер, що постраждалих через зловживання з боку деяких представників духовенства. По-друге, слід зазначити час, який Папа присвятив кожному з групи гостей: він по півгодини розмовляв особисто з кожним з них. Святіший Отець повинен керувати всім апостольством, піклуватися про всі Церкви, і він чудово поступив, присвячуючи свій дорогоцінний час одному з найважливіших з апостольських служінь».

Монс. Чарльз Шиклуна зізнався, що його дуже вразила проповідь Папи Франциска під час Святої Літургії з гостями, в якій він - Наступник святого Петра - «просив для Церкви благодатного дару зустріти погляд Ісуса в очах цих братів і сестер, які стали жертвами сексуального насильства. Святіший Отець просив також про дар благодаті сліз: не для того, щоб плакати напоказ чи займатися 'піаром', але щоб перейнятися до цих людей справжнім співчуттям, стати близькими до їх страждань і каятися в нашій нездатності захистити їх або, можливо, в нашій нездатності назвати злочинців по іменах».

Єпископ Мальти підкреслив, що «Папа Франциск не тільки веде за собою стадо і носить овець на своїх плечах, але також покладає на свої плечі і пастирів. Він закликає нас, єпископів, бути справжніми захисниками стада. Не випадково ми носимо пастирський жезл - пасторал, - підкреслив єпископ, - він не тільки для того, щоб вести за собою паству, але й для того, щоб відганяти від неї вовків. Велика влада завжди пов'язана з великою відповідальністю перед паствою».

Відповідаючи на запитання журналіста Радіо Ватикану, монс. Чарльз Шиклуна розповів про зв'язок між зустріччю Папи Франциска з жертвами зловживань і рухом, який був розпочатий Апостольським Престолом і Конгрегацією у справах віровчення, особливо під час понтифікату Бенедикта XVI:

«Цей історичний та фактичний зв'язок, - підкреслив єпископ, - простежується також у тому, що Папа Франциск повторив сильну фразу, яку святий Іван Павло II виголосив 23 квітня 2002: 'Серед духовенства немає місця тим, хто зловживає дітьми, неповнолітніми'. Це слова з Папської проповіді 7 липня 2014, - зазначив монс. Чарльз Шиклуна.

12 років триває шлях, який почав Папа Іван Павло II, а потім продовжив його вірний співробітник і наступник Бенедикт XVI. Тепер же його продовжує Папа Франциск за допомогою створеної для цієї мети Комісії з захисту неповнолітніх. Апостольський Престіл співпрацює з експертами, які можуть допомогти Церкві дати належну відповідь кожен раз, коли ми страждаємо від цієї страшної зради з боку деяких представників духовенства.