Монс. Юркович: ліки мають бути доступні всім
  • Срд, 15/03/2017 - 11:29

Постійний спостерігач від Святого Престолу монс. Іван Юркович виступив на недавньому засіданні Організації Об'єднаних Націй, що проходило в Женеві на тему «Доступ до ліків».

У своїй промові ватиканський прелат підкреслив необхідність чесного і прозорого діалогу як способу вирішення глобальних проблем. Краще майбутнє для прийдешніх поколінь можна побудувати, керуючись моральним посилом і усуваючи такі бар'єри, як монополії і олігополії, неприйнятну людську жадібність. Необхідно забезпечити загальний доступ до лікарських засобів, вакцин, засобів діагностики захворювань.

Монс. Юркович зауважив, що для цієї мети вирішальне значення має усунення протиріч у нинішній політиці охорони здоров'я, а також дисбалансу між правами власників патентів, дослідників, виробників і споживачів. У своєму виступі ватиканський дипломат нагадав про цінний внесок Католицької Церкви в забезпечення потребуючих медичною допомогою і в доступі хворих до ліків. Це стає можливим завдяки зусиллям помісних Церков і релігійних організацій, а також приватних ініціатив.

Здоров'я є фундаментальним правом людини, і заради турботи про нього Католицька Церква має у всьому світі 5.158 лікарень, 6.523 диспансеру та поліклінік, 61 лепрозорій і 15.679 будинків для інвалідів, престарілих і хворих, що страждають хронічними захворюваннями. Посилаючись на Цілі сталого розвитку, монс. Юркович вказав в якості пріоритетного завдання на дослідження та розробку вакцин та лікарських засобів проти хвороб, від яких у першу чергу страждають жителі країн, що розвиваються. Дуже важливо гарантувати доступ за прийнятними цінами до лікарських препаратів для лікування ВІЛ-інфекції, туберкульозу, малярії та інших епідемічних захворювань, заявив постійний спостерігач від Святого Престолу.