Монсеньйор Мінассян: У Грузії католики і православні «розділені, але живуть заради Христа, кожен по-своєму»
  • Срд, 28/09/2016 - 12:45

Напередодні апостольської поїздки Папи Франциска до Грузії та Азербайджану ординарій вірмен-католиків у Східній Європі монс. Рафаель Мінассян розповів про історію вірменської присутності в Грузії, що сягає ще IV-V сторіччя. Перший вірменський мученик – святий Вардан – був родом з Грузії. Тифліс вважався культурним центром вірмен, і сьогодні в Грузії, перш за все в селах, проживають чимало літніх вірмен, молодь же в основному їде на заробітки.

Монс. Мінассян стверджує, що в Грузії не так багато змішаних шлюбів між католиками і православними та існує «певний націоналізм». Однак «тішить, що християнська віра обох конфесій глибока. Вони розділені, але живуть заради Христа, кожен по-своєму».

Монс. Мінассян, який очолює грузинське відділення «Карітасу», розповів про співпрацю з православними: в «Карітасі» працюють і представники цієї конфесії. «Карітас» піклується насамперед про людей похилого віку, сиріт, про молодь, про сім'ї, які живуть в абсолютній бідності, про хворих. «Ми намагаємося допомогти всім, – каже монс. Мінассян, – створюємо нові проекти і даємо молодим людям можливість працювати, щоб забезпечувати себе в сьогоденні та в майбутньому».

Під час апостольського візиту до Вірменії Святіший Отець говорив чітко і недвозначно, закликаючи до позитивної пам'яті, яка сіє надію навіть у найважчих випробуваннях. На запитання нашого кореспондента про те, з яким посланням Папа Франциск приїде до Азербайджану, ординарій католиків-вірмен відповідає: «На мій погляд, Папа Франциск – це людина, яка взяла на свої плечі Хрест Ісуса Христа. Він являє Христа на землі й повинен пройти всіма нашими дорогами, щоб пояснити наочно суть істини, свободи і миру».