Мощі українського мученика за єдність Церкви вже 50-ть років спочивають у Ватикані
  • Птн, 15/11/2013 - 09:46

25 листопада УГКЦ вшановуватиме ювілей 50-річчя перенесення мощей українського святого, священномученика Йосафата Кунцевича,  до собору святого Апостола Петра у Ватикані. З цієї нагоди єпископи Синоду УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом Шевчуком здійснять спільне  паломництво до гробу святого Йосафата та зустрінуться із Святішим Отцем Папою Франциском.

Архієрейська Літургія на кафедральному престолі собору святого Петра розпочнеться о 09:00, після чого відбудеться процесійний похід та поклоніння мощам священномученика Йософата. Додамо, що мощі українського святого спочивають в престолі святого Василія Великого, - одному із бічних престолів головного храму Католицької Церкви. Після богослужіння очікується аудієнція ієрархії УГКЦ із Папою Франциском.

З нагоди цієї події Глава УГКЦ Блаженнівший Святослав (Шевчук) зазначив, що «актом виставлення мощей св. Йосафата для публічного почитання Католицька Церква не тільки вшанувала мучеництво св. Йосафата за єдність Христової Церкви, а й зробила його особу символом безстрашного ісповідництва віри для всіх Христових учнів», - йдеться у Привітальному слові до до учасників Симпозіуму з нагоди 390-ї річниці смерті св. Йосафата, котрий відбувся у Відні на початку листопада цього року.   

Додамо, що  перенесення мощей українського святого до собору св. Петра у Ватикані  відбулось 22 листопада 1963 року з волі Папи Івана ХХІІІ. Їх історія є надзвичайно складною: після своєї мученицької смерті мощі св. Йосафата перебували у різних місцях Литви, Польщі і Білорусії. У 1916 р. їх перевозять у костел св. Варвари у Відні, а у 1949 р. потрапляють з Австрії до Рима, де згодом були виставлені для загального почитання у соборі св. Петра, у вівтарі правої нави престолу св. Василія Великого.

Історична довідка 

Священномученик Йосафат Кунцевич – український святий, якого вшановує вся Католицька Церква. Відомий як мученик за єдність Церкви, єпископ УГКЦ, архієпископ Полоцької єпархії, народився у 1580 р. у м. Володимирі-Волинському. Будучи єпископом, сприяв піднесенню освітнього рівня духовенства та прославився як борець за єдність Церкви. Його активна діяльність за єдність з Єпископом Рима викликала глибоке невдоволення серед противників, за що був жорстоко вбитий у Вітебську 12 листопада 1623 р., а знівечене тіло вкинуто до р. Дніви. Канонізований Католицькою Церквою у 1867 р. Папою Пієм IX. Папа Римський Іван Павло II назвав св. Йосафата «апостолом єднання».  

Прес-служба оргкомітету