Московський патріархат проти греко-католиків
  • Чтв, 02/10/2014 - 00:21

Офіційний представник Московського патріархату вкотре виступив із звинуваченням Греко-Католицької Церкви. Секретар патріархального відділу зовнішніх церковних зв'язків у міжхристиянських справах єромонах Стефан Ігумнов звинуватив греко-католиків у підтримці радикальних сил і, таким чином, ескалації антиросійських і антиправославних настроїв в Україні.

Представник Московського патріархату звинуватив Українську Греко-Католицьку Церкву в підбурюванні крайніх націоналістичних сил до агресивних дій в Україні в той час, коли на вулицях Києва вже лилася кров. Він звинуватив греко-католиків, що вони діяли спільно з розкольниками, тобто українськими православними громадами, які не підлягають Москві.

На його думку, заяви представників Греко-Католицької Церкви в Україні призвели до актів насильства щодо православного духовенства та членів їхніх сімей, пов'язаних з Московським патріархатом.

Стефан Ігумнов попередив, що нинішня ситуація загрожує не тільки майбутньому України, але і взаєминам російського православ’я з Римо-Католицькою Церквою. На його думку, це нагадує початок дев'яностих, коли греко-католики в Західній Україні силою відбирали церкви російського православ’я, переслідували і навіть вбивали православних священиків, що призвело до серйозної кризи у православно-католицьких взаєминах.

Єромонах Ігумнов забув, що греко-католицькі церкви радянська влада забрала силою в греко-католиків у середині 40-х років минулого століття і передала їх російському православ’ю. Сьогоднішня участь Росії у збройному конфлікті на сході Україні також не сприяє проросійським настроям серед українців. Замість взаємних звинувачень заспокоєнню настроїв більш сприяло б двостороннє повернення до євангельських християнських джерел, визнання своєї провини і взаємне прохання про вибачення.