Московський патріархат вирішив доєднатися до кремлівської агресії
  • Срд, 03/08/2016 - 01:36

Паралельно з загостренням ситуації на українсько-московитському фронті Московський патріархат розродився черговими нападками на УГКЦ.

01 серпня цього року прес-служба Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату виступила з різкою, брехливою заявою на адресу УГКЦ. Офіційна структура Московського патріархату вдалася не тільки до перекручення історичних фактів, але й прямої фальсифікації, приписавши Блаженнішому Святославу, Главі УГКЦ фразу, яку він, начебто, сказав в інтерв’ю 24 липня цього року.

Так у заяві московського церковного органу пише, що Патріярх Святослав, начебто, сказав наступну фразу: «очень много фактов поведения, не совместимых со званием гражданина Украины, и Служба безопасности Украины должна ими заняться» (мовою оригіналу). Насправді, фраза звучить зовсім інакше: «Є дуже багато фактів несумісної поведінки з покликанням громадянина України серед духовенства Московського патріархату, про що нам навіть було сказано під час останньої зустрічі Служби безпеки України із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Про це треба відкрито говорити!»

У заяві також стверджується, що Блаженніший Святослав назвав, організований в Україні Московським патріархатом, так званий хресний хід проросійською політичною акцією. Такого висловлювання в, загаданому, інтерв’ю взагалі нема. Спробу Блаженнішого Святослава заспокоїти українське суспільство і застерегти від провокацій церковна Москва подає як розпалювання ворожнечі.

Надалі автори звернення допускають неймовірну неточність стверджуючи, що офіційний сайт УГКЦ 19 липня цього року розмістив інтерв’ю Блаженнішого Архиєпископа-емерита кардинал Любомира (Гузара). На томість на офіційному сайті УГКЦ таке інтерв’ю є відсутнім. Судячи з цитати, яку наводять автори звернення, йдеться про інтерв'ю Блаженнішого Любомира, яке знаходиться на офіційному меді-ресурсі УГКЦ і опуліковане там 15 липня цього року. 

Москва надалі проголошує історичну брехню про те, що, начебто, Унія насаджувалась вогнем і мечем та звинувачує усі Східні Католицькі Церкви у тому, що вони сіють ворожнечу і ненависть. «Протягом століть уніати пробували розправитись з православ’ям за допомогою світської влади, коли це було можливим, або за допомогою всякого роду інсинуацій, фальсифікацій і обману» - пишуть автори звернення.

Церковна Москва очевидно забуває про ріки крові білоруських та українських греко-католиків, які вона руками Москви державної проливала на Великій Україні у ХІХ столітті, а потім в Галичині і Закарпатті в ХХ столітті.

Окрім цього, в припадку антиуніатської істерики Московський патріархат знову повторив, те що він з папугаячою  впертість повторює останніх майже тридцять років: унія – єдина перепона до діалогу православних і католиків.

Очевидно, що заява Московського патріархату носить брехливий, провокаційний характер і спрямована на розпалювання міжконфесійної ворожнечі в Україні. Те що вона співпала з посилення московитської агресії свідчить, що Московський патріархат і надалі використовується Кремлем, як політичний інструмент. Безбожна брехня московських церковних чиновників ставить під великий сумнів христяинський характер керівництва так званого Московського патіархату.