Мозамбік: помер кардинал Алешандре Жозе Марія дос Сантос
  • Чтв, 30/09/2021 - 19:38

Покійний не належав до грона кардиналів-виборців. Він був першим священиком, єпископом і кардиналом, який походив з Мозамбіку, відігравши важливу роль в ділі національного примирення.

Пастир, який причинився до зростання Церкви в Мозамбіку та відіграв важливу роль у національному примиренні після громадянського конфлікту, що завершився в 1992 році. Таким мозамбікці запам’ятають кардинала Алешандре Жозе Марію дос Сантоса, вислуженого Архиєпископа Мапуто, серце якого перестало битися 28 вересня 2021 року на 97-му році життя.

Перший священик і єпископ

Перший священик, перший єпископ і перший кардинал з-поміж уродженців Мозамбіку народився 18 березня 1924 року. Його дорога віри розпочалася під проводом місіонерів-францисканців із Португальської провінції, які почали служити на цих теренах на початку століття. Після навчання в семінарії у Ньясаленді, в 1947 році він вступив на новіціат цієї провінців Ордену Братів Менших в Лісабоні. В 1953 році він прийняв пресвітерські свячення і повернувся на батьківщину, де служив у францисканських місійних осередках. Папа Павло VI 1974 року призначив його Архиєпископом Мапуто, столиці Мозамбіку, країни, яка на той час щойно здобула незалежність.

Серед ініціатив архиєпископа Алешандре Жозе Марії дос Сантоса – заснування «Карітас» Мозамбіку та різні програми надання допомоги бідним, біженцям і постраждалим від посухи. Він також був активним у творенні мережі стосунків між країнами, що в минулому були португальськими колоніями. У вересні 1988 року він приймав у своїй дієцезії Папу Івана Павла ІІ, який кілька місяців перед тим ввів його до Колегії Кардиналів. Єпископ-емерит від 2003, кардинал дос Сантос у вересні 2019 року зустрічався у катедральному соборі Непорочного Зачаття в Мапуто з Папою Франциском.

Станом на сьогодні колегія кардиналів нараховує 216 членів, між якими 121 виборець і 95 тих, які перевищили граничний вік для участі в конклаві.