Можна застосувати силу, щоб зупинити геноцид, – Архиєпископ Томазі
  • Птн, 05/09/2014 - 14:12

«Ми всі члени однієї сім'ї, і коли порушуються фундаментальні права однієї з її частин, а місцеві структури не в змозі їх захистити, перед міжнародним співтовариством виникає обов'язок зробити все можливе для цього», – зазначив Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН, коментуючи ситуацію на Близькому Сході в інтерв'ю італійському виданню «Corriere della sera».

Ватиканський дипломат переконаний: «Терміново необхідно втрутитися, поки не стало занадто пізно». Архиєпископ Томазі зазначив, що в ситуації, що склалася, Церква діє через «голос Папи», його звернення до міжнародного співтовариства. Говорячи про слова Понтифіка про законність «зупинення несправедливого агресора», єрарх пояснив: «Якщо використовується сила, щоб зупинити або запобігти геноциду чи загрозі катастрофи – це не означає, що оголошується війна: просто захищається фундаментальне право на життя, яке має кожна людина. Так звана «Ісламська держава» виступила проти всієї людської сім'ї, а не проти тієї чи іншої групи. Йдеться не про релігійні права, але про фундаментальні права людини», – сказав дипломат.

За словами представника Святого Престолу, на Близькому Сході немає війни між ісламом і християнством. «Бойовики так званого Халіфату, використовують релігійну риторику, щоб завоювати владу». А від конфлікту страждають як послідовники Христа, так і представники інших релігій, – зазначив він.