Мученики африканські
  • Птн, 11/10/2013 - 23:30

Постраждали від аріан в Півн. Африці при королі вандалів Гунерісі (477-484). Аріанські єпископи Кирило і Валінард переконали короля почати гоніння на християн, яке торкнулося і всіх знатних вандалів, які прийняли християнство.

Римські чиновники, які відмовилися прийняти аріанство, були заслані на роботи в королівські маєтки, воїни звільнені зі служби і заслані на копальні Сицилії та Сардинії. Жорстокі переслідування обрушилися на клир і чернецтво: архиєпископ Карфагенський св. Євген був відправлений у в’язницю, кілька єпископів, священиків і безліч монахинь після тортур стратили 16 грудня 482 р.; більше 5 тис. вірних, у т. ч. св. Фелікса Абарітського, вигнали в пустелю і прирекли на голодну смерть або на рабство у варварів; 2 липня 483 р. у Карфагені були замучені 7 ченців з Капенси - Лівератій, Боніфатій та ін..

Прагнучи покінчити з християнством, Гунеріх зібрав у Карфагені всіх пископів з підвладних йому областей (Півн. Африки, Сицилії та Сардинії) на «диспут» з аріанами (1 березня 484), після якого християнські богослужіння та обряд були офіційно заборонені королівським указом (25 березня 484), а єпископи заслані на каторжні роботи; серед них святі Вігілій, єп. Тапський, Лонгін, єп. Помарійскій, Віндеміал, єп. Капський, архидиякон Октавій. Тільки за останні місяці життя Гунеріха за його наказом були замучені 300 мирян, і близько 60-ти священиків.

З Карфагенського мартирологу відомі також імена мучеників: Діонісій Вітський з Майоріком та ін; Ніка (Вікторія) Кулузська; Вікторіан Гадруметський; єпископи Донатіан Бібіанський, Президій Суфетулський, Мансуестій Афуфенійський, Герман Передамійський, Фускулій, Лаетій Нептський, Квінтіан Сікка-Венерійський; Сервій Тубурбський, Дагіла; 2 брата-купця Фрументія; лікар Ліверат; Крискентом з Мізенти; Верул, Секундін Гадруметський, а також 2 невідомих на ім'я брати з Аква-Регії, 12 юних читців Карфагенських і 20 інших мучеників Гадруметських.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua