Музей Ватиканського радіо: 82 роки трансляції голосу Папи
  • Срд, 21/08/2013 - 12:47

Історичний музей Ватиканського  радіо не користується великою популярністю серед туристів, однак містить колекцію радіо обладнання, яке використовувала офіційна служба радіотрансляції Апостольської Столиці ще з 1931 року. Кожен елемент обладнання має свою історію і є свідком особливого періоду як в історії технологій, так і самого Ватикану.

«З допомогою цього обладнання ми можемо відслідковувати історію самого радіо, а також власне служби Ватиканського Радіо. Музей допомагає нам зрозуміти місію Ватиканського радіо, яка полягає в тому, щоб досягнути слухачів у всіх куточках світу»,– зазначає засновник музею Алідо Брінзалья.

Виставка складається із 180 експонатів, серед яких телеграфи, радіо, фонографи, вінілові пластинки та мікрофони. 90% із цього обладнання є робочим.

Засновник музею розповідає про те, як використання короткохвильових частот допомагало технікам Ватикану транслювати голос Папи в усьому світі. Це було послання, яке не могла блокувати цензура; в цьому плані Ватиканське радіо відігравало ключову роль у вирішальних періодах, як наприклад, під час падіння Берлінської стіни.

Серед експонатів є також старі вінілові пластинки та касети з 1931 року, які й досі можна прослухати. «Касети і пластинки є довговічними, – зазначає п. Брінзалья. – Сьогодні ми не можемо бути впевненими, чи компакт-диски чи хард-диски проіснують довше 50 чи 100 років».

Історичний музей Ватиканського радіо був заснований у 1995 році – рівно через 100 років після того як Гульєльмо Марконі, один із засновників Ватиканського радіо, винайшов радіотелеграфію.

За матеріалами Romereports.com