Музика
  • Срд, 21/12/2016 - 21:54

Му́зика (від грец. μουσική — мистецтво муз) — мистецтво організації музичних звуків, передовсім у часовій (ритм), звуковисотній і тембровій шкалі. Музичним може бути практично будь-який звук з певними акустичними характеристиками, які відповідають естетиці тої чи іншої епохи, та може бути відтвореним при виконанні музики. Джерелами такого звуку можуть бути: людський голос, музичні інструменти, електричні генератори тощо.

Так пише в книжці. Таке визначення музиці дасть вам енциклопедія чи словник.  За професією я музикант і я також можу сказати так про музику. Але це тільки одна сторона медалі. Є ще інша. Вона знаходиться одночасно і у фізичному світі, і поза ним. Музика це не тільки організовані звуки, це не тільки фізичне явище. Це те, що ми можемо почути і відчути. Музика без почуттів, без емоцій не була б музикою. Як би досконало не звучала музична шкатулка, але коли грає жива людина, коли вона вкладає в неї частинку душі, талант і важку працю, тільки тоді звуки можна назвати музикою, тільки тоді вона відкриває серця.

Музика – це перш за все духовна їжа, яка повинна проникати у глибину душі і пробуджувати у її глибинах те щастя, радість, спокій, натхнення, можливо навіть нагадувати про той втрачений зв'язок нашого тіла із душею та духом. Музика проникає в самі глибини нашого єства, сповнюючи його добром чи злом. Вона не буває нейтральною. Вона або творить, або руйнує. Недарма у Толкіна Бог і ангели творять світ піснею. Толкін, який провадив глибоке християнське життя, здається проник у той духовний сенс музики, що часто залишається прихованим для більшості. Варто мати на увазі, що старохристиянські письменники часто називали Бога Композитором.  А музика поєднана зі словом – хіба, не надпотужний інструмент формування світу й людини? Св. Юстин Філософ і ранньохристиянський мученик твердив:  «Хто співає - молиться двічі».

Напевне у кожного бувало таке, що від якоїсь мелодії щось починало ворушитись глибоко в душі, виринали давно забуті спогади, люди, місця, ба навіть запахи, бігли «мурашки» по спині, або кров холола в жилах. Це реагувало не тільки ваше тіло, то реагувало на музику все ваше єство.

 Вченими доведено, що музика має цілющі властивості, навіть корови давали більше молока коли їм вмикали композиції В.А. Моцарта.  Але на жаль музика може не тільки зцілювати, але і руйнувати. Якщо вона не від Бога, то на неї кладе право власності диявол.

 Для прикладу візьмемо такий напрям в музиці як Rock. Рок-музика – «руйнуюча». Так вважають багато дослідників. Вони згадують випадок, коли на концерті відомої рок-групи сире яйце, яке знаходилось під колонкою, не круто зварилося за три години. Цікаво, що ж від такої музики діється із психікою?! Рок люблять багато людей. Вони не звертають уваги на те, що думають і вважають «не шанувальники» даного напрямку. Цей напрямок гіпнотизує людей, «штовхає» на суїцид. Особливо це стосується підлітків. Адже саме в цей важкий період життя людина найбільш вразлива, особливо у духовному плані.

 У той же час музика написана плеядою «Віденських класиків», загалом позитивно впливає на організм. Існує навіть цілий розділ медицини – музикотерапія. Відома вона ще із стародавнього світу. Нині музикотерапія як оздоровча дисципліна поширена в усьому світі. Освіту за цією спеціальністю можна здобути у країнах Європи (Австрія, Велика Британія, Данія, Іспанія, Італія, Німеччина, Польща, Угорщина, Фінляндія, Франція), Азії та Океанії (Австралія, Ізраїль, Корея, Таїланд) й американського континенту (Сполучені Штати Америки, Аргентина, Бразилія, Венесуела, Канада, Колумбія, Куба, Мексика, Перу, Пуерто-Рико, Уругвай, Чилі).

Якщо ви любите слухати музику,  будь – яку, чи інструментальну, чи вокальну, чи ансамблеву, то особливу увагу потрібно звертати на зміст твору. Часто люди впадають в депресію навіть не розуміючи, що привело їх до такого стану прослуховування на перший погляд прекрасної мелодії, можливо трішки меланхолійної, можливо сумної.  Тому варто буди вельми обережним у підборі свого плейлисту.

Дамян Вільчинський