М'янма: церкви і священники під прицілом режиму
  • Чтв, 17/06/2021 - 15:33

Армія М'янми все частіше атакує Католицьку Церкву, здійснює обшуки у храмах і арештовує священників. У штатах Кая і Шан у східній частині країни військова артилерія вже сім разів обстрілювала католицькі храми, частину з них зруйновано, повідомляє портал „Myanmar Now”.

“Вони знають, що в нас є люди похилого віку, жінки і діти. Інколи я вже не знаю, що їм сказати. Це просто цілеспрямована, спланована діяльність”, – говорить священник зі штату Кая, що брав участь у розмовах з представниками армії. Церкви у Кая і Шан надають притулок людям, які втекли від війни між армією й етнічними збройними загонами. 

Тим часом в Архиєпархії Мандалай у центральній М’янмі армія звільнила шістьох молодих священників. Їх заарештували під час атаки армії на церкву Воскресіння Господнього у Чан Тарі у неділю і утримували 15 годин, повідомляє азійська інформаційна служба Ucanews. 

Також Ucanews повідомляє про арешт священника з єпархії Банмау в штаті Качин на півночі країни. Через чотири дні його звільнили завдяки втручанню єпископа Раймонда Сумлута Ґама. У качині, за даними Ucanews, кілька церков також стали мішенями армії, а щонайменше п'ять  храмів обшукали солдати у єпархії Патеїн у дельті річки Іраваді на півдні країни.

У штатах Кая, Карен, Шан, Качин та Чін армії веде війну на багатьох фронтах проти загонів етнічних меншин, які називаються “етнічними збройними організаціями” і долучилися до опору проти військової диктатури. За оцінками ООН, із охоплених громадянською війною регіонів утекло понад 200 тисяч людей. У цих регіонах, за винятком штату Шан, християни складають від 40 до 80 відсотків населення. В інших частинах М’янми з’явилися підпільні групи, які для боротьби з хунтою використовують партизанську тактику.