М'янма: військові підпалили храм, але каплиця адорації чудом вціліла
  • Птн, 20/01/2023 - 16:47

Військові М’янми спалили храм в селі, яке століттями населяли католики і буддисти. Вони також зруйнували монастир сестер францисканок і численні помешкання. Це ще одна частина руйнівної військової операції, що триває в М’янмі. Сестра Рита, одна з мешканок, зазначає, що каплиця Адорації, яка є невід’ємною частиною храму, вціліла від вогню.

Атака стала фіналом руйнувань, завданих протягом останніх місяців. Вперше солдати напали на село Чантар у травні – тоді вбили двох людей і спалили 20 будинків. Вони повернулися через місяць, зруйнувавши близько 100 будинків. 14 грудня вони спалили ще 300 будівель. До того часу понад 100-літній костел Внебовзяття Пресвятої Богородиці залишався недоторканим. Зараз все село лежить у руїнах.

 

Сестра Рита, одна з мешканок, зазначає, що сталося диво – каплиця Адорації вціліла у вогні. «Ми вважаємо це знаком від Бога: що навіть посеред цього жорстокого і безглуздого насильства Він залишається з нами», – каже монахиня. Вона додає, що регіон досі вважався одним з найбільш мирних і спокійних у всій країні, але сьогодні він перетворюється на руїну.

Провінція Сіконг, про яку йде мова, розташована на північному сході країни. Військова хунта, яка перебуває при владі після перевороту два роки тому, направила туди війська, щоб придушити опозицію. У цих краях живе багато християн, які стали жертвами конфлікту. Їхні села не лише захоплюють солдати, але й бомбардують з повітря.

Бої також тривають у сусідній провінції Мандалай. Архієпископ Марко Тін Він дуже переживає за місцеву дієцезію, більше половини території якої стало ареною зіткнень. «Ми живемо в час великих страждань, – каже ієрарх. – Ми допомагаємо тисячам переселенців у спеціальних центрах, створених при п’яти католицьких парафіях. Ми робимо все, що можемо».