Мюнхен: опубліковано рапорт про зловживання проти неповнолітніх в архидієцезії
  • Птн, 21/01/2022 - 14:44

Відбулася прес-конференція, під час якої презентували розслідування, дорученого одній з юридичних конторі. Йдеться, зокрема, про те, як архиєпископи, включаючи Ратцінґера, реагували на випадки зловживань, що мали місце з 1945 по 2019 роки.

За майже 74 роки (з 1945 по 2019) в Архидієцезії Мюнхена-Фрайзінга зазнали зловживань щонайменше 497 осіб. Більшість з них – це особи юного віку чоловічої статі (247) і жіночої (182), 60% з яких мали 8-14 років. Серед 235 винуватців зловживань – 173 священики, дев’ять дияконів, п’ять душпастирських співпрацівників та 48 осіб із шкільного середовища. Такими є дані звіту про зловживання з боку духовенства в Мюнхенській Архидієцезії, приготованого юридичною конторою «Westpfahl Spilker Wastl». Сама архидієцезія в лютому 2020 року доручила фірмі приготувати цей документ.

Презентація звіту відбулася під час двогодинної прес-конференції у четвер, 20 січня 2022 р., у «Haus der Deutschen Wirtschaft» в присутності представників дієцезії, але кардинал Райнгард Маркс, Архиєпископ Мюнхена і Фрайзінга, був відсутній. На прес-конференції були присутні також члени асоціації постраждалих від зловживань. Під час цього заходу адвокат Мартін Пуш, керівник згаданої юридичної контори, та адвокат Маріон Вестфаль зачитали деякі уривки зі звіту, що має понад тисячу сторінок.

Звіт, зосереджений на розгляді випадків минулих зловживань, ґрунтується на інформації, отриманій через співбесіди та розмови з тими хто обіймав і обіймає відповідальні посади, і тими, хто став жертвою зловживань. Із 71 особи, до яких звернулися, на запит відповіли 56. Порівняння показань проводилося наприкінці серпня 2021 року. Подано імена 67 «фактичних чи підозрюваних» винуватців, які заслуговували на канонічні покарання. На думку експертів, кількість незаявлених злочинів могла бути «значно більшою».

Зокрема, звіт розглядає, як почергові очільники даної архидієцезії – Міхаель фон Фаульгабер, Йозеф Вендель, Юліус Дьопфнер, Йозеф Ратцінґер, Фрідріх Веттер та Райнгард Маркс – трактували випадки зловживання. Що стосується Папи-емерита Венедикта XVI, який очолював Мюнхенську архидієцезію від 1977 до 1982 року, то у звіті розглядається також період, в якому він був Префектом Конгрегації віровчення. Як повідомляється, незалежна комісія виявила чотири випадки, які мали місце під час служіння тодішнього кардинала Ратцінґера, при цьому відповідальні за зловживання залишилися на займаних посадах. Автори звіту вважають, що на ньому, ймовірно, лежить, відповідальність, тим часом як він, за їхніми ж словами, відповів на запитання і заявив, що не нічого не знав про цю ситуацію. Найбільш кричущий випадок, що стосувався священика з дієцезії Ессена, який пізніше був переведений до Мюнхена, був відомий вже від 2010 року.

Що стосується кардинала Райнгарда Маркса, то на думку адвоката Пуша, слід визнати його «помилки» у трактуванні двох випадків зловживань, що були скоєні у 2008 році.

З 2015 року кількість скарг значно зросла. Очільники Мюнхенської архидієцезії нічого не знали про зміст звіту до його оприлюднення, за винятком деяких попередніх повідомлень у німецькій пресі. Мюнхенська Церква прокоментує зміст звіту «після попереднього ознайомлення» у четвер, 27 січня.

Директор Прес-центру Святого Престолу Маттео Бруні сказав журналістам: «Святий Престол вважає необхідним присвятити належну увагу документові, зміст якого йому на разі не відомий. Протягом наступних після публікації днів він розгляне його, маючи змогу належним чином вивчити деталі». «Ще раз виявляючи почуття сорому та каяття за зловживання супроти неповнолітніх, скоєні представниками духовенства, – читаємо у заяві, – Святий Престол запевняє всіх постраждалих у своїй близькості та підтверджує розпочатий шлях у напрямку захисту найменших, гарантуючи їм безпечне середовище».

Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн, особистий секретар вислуженого Папи, сказав журналістам: «Венедикт XVI аж до цього пообіддя не був ознайомлений із рапортом юридичної контори “Westpfahl-Spilker-Wastl”, який має понад 1000 сторінок. Найближчими днями він з належною увагою дослідить текст. Папа-емерит, як вже неодноразово про це заявляв протягом років свого понтифікату, виражає сум’яття та сором через зловживання неповнолітніми, скоєні представниками духовенства, та заявляє про свою особисту близькість та свою молитву за всіх постраждалих, із деякими з яких він зустрічався під час своїх апостольських подорожей».