На Бущині відзначили 120-ту річницю перепоховання отця Маркіяна Шашкевича
  • Чтв, 07/11/2013 - 16:04

3 листопада в селі Новосілки Буського деканату відзначили 120-ту річницю перепоховання о. Маркіяна Шашкевича з Новосілок на Личаківський цвинтар у Львові. Про цю подію свідчить 120-річний дубовий надгробний хрест поставлений в Новосілках під час перепоховання, який був віднайдений місцевим священиком 17 вересня 2012 року.

Після Божественної Літургії процесія вирушила від храму святого Миколая на цвинтар, де помолилися панахиду за о. Маркіяна. З повчальним словом до присутніх звернувся настоятель парафії о. Іван Білута, який поблагословив присутніх напрестольним хрестом, яким колись благословив під час богослужінь у храмі с. Новосілки о. Маркіян Шашкевич.

З цвинтарю процесія вирушила до пам’ятника «будителю Галичини» і перед ним поклали квіти. Відтак в музеї о. Маркіяна була проведена екскурсія.

Опісля у народному домі відбулась презентація книги – повного зібрання творів о. Маркіяна Шашкевича, підготовленої професором Михайлом Шалатою. З вітальним словом звернулися до присутніх: поет Роман Лубківський, історики, науковці і районна влада – організатори святкування. Завершилося свято музично-мистецькою композицією церковного хору спільно з учнями школи.

6 листопада у Новосілках, останній парафії о. Маркіяна, ще раз зібралася церковна громада, педагоги, школярі та молитовно згадали 202-гу річницю від дня народження «просвітителя Галичини».

Повідомила Світлана Білута, катехит парафії

Джерело: http://sokaleparchy.org.ua