На час карантину Стрийський єпарх звільнив усіх мирян від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі та свята
  • Срд, 18/03/2020 - 12:07

17 березня 2020 року Стрийський єпарх Тарас Сеньків підписав рескрипт, згідно з яким звільнив вірних від обов’язкової фізичної присутності на Божественній Літургії.

У документі зокрема сказано: «Взявши до уваги особливий стан запроваджений в Україні, у зв’язку із недопущенням поширення епідемії коронавірусу, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України від 17 березня про заборону проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів у яких бере участь понад десять осіб, надаю диспензу, якою звільняю усіх мирян Стрийської єпархії УГКЦ від обов’язку фізичної присутності на Божественній Літургії у неділі і свята, натомість залишаю обов’язок брати участь у Божественній Літургії, яка транслюється медійними засобами (інтернет, телебачення, радіо) або принаймні однієї години спільної чи особистої молитви та читання Святого Письма».

Окремим наказом владика Тарас дав практичні вказівки щодо релігійного життя у єпархії. У ньому йдеться про те, що тільки парафіяльні храми можуть бути відкритими для духовних потреб вірних, що відповідальність за створення безпечних умов несуть усі священики та миряни. Окрім того, згідно з настановами компетентних державних органів єпископ скасував усі заплановані раніше масові заходи у парафіях, порекомендував священникам і вірним дотримуватися правил гігієни і санітарних норм, зокрема, забезпечити в храмах наявність дезінфікуючих засобів, облаштувати закриті сповідальниці тощо.

На кожній Божественній Літургії  владика зобов’язав священників читати особливу молитву-прохання до Бога про вияв Його милосердя у цей важкий для народу час.

Такі розпорядження архиєрея діятимуть з дня оприлюднення до закінчення карантину, яке проголосить компетентний орган державної влади України.