На чиєму боці моє серце? Папа Франциск очолив у Ватикані богослуження Пальмової Неділі
  • Нед, 13/04/2014 - 17:11

Розпізнати своє місце на сторінках Євангелії закликав вірних Папа Франциск, проповідуючи під час Євхаристійного богослуження з нагоди Пальмової Неділі, яке він очолив, 13 квітня 2014 р. на площі Святого Петра у Ватикані. Пригадаємо, що цього дня також відзначався Всесвітній день молоді на місцевому рівні, а тому в богослуженні взяла участь велика кількість юнаків і дівчат, зокрема, делегації з Бразилії та Польщі – місць проведення останнього та наступного Дня молоді на всецерковному рівні. На початку Святої Меси відбулося благословення пальмових та оливкових галузок і урочиста процесія.

Під час цієї Святої Меси, званої «Страстей Господніх», яка є впровадженням у Страсний Тиждень, читається довга євангельська розповідь про зраду Юди, Тайну Вечерю, арешт, засуд, розп’яття, смерть та поховання Ісуса. Проповідуючи, Папа зауважив, що цей тиждень розпочинається «святковою процесією: увесь народ зустрічає Ісуса». Але цей тиждень продовжується «таїнством смерті Ісуса та Його воскресіння».

«Ми чули читання Господніх Страстей і буде корисним, – зауважив проповідник, – поставити собі запитання: Ким я є? Ким є я перед моїм Господом? Ким є я перед Ісусом, який входить до Єрусалиму? Чи здатний я виразити свою радість, прославляти Його? Чи може тримаюся на відстані? Ким я є перед Ісусом, Який страждає?».

Далі Папа зазначив, що прозвучало багато імен. Серед них були й панівні класи, священики, фарисеї, законовчителі, що постановили вбити Ісуса, зрадник Юда. Чи не уподібнююся до когось з них? Чи не уподібнюємося до учнів, які нічого не зрозуміли, які заснули під час молитви Ісуса в Оливному саду? Чи не схожі ми до Юди, який «прикидається, ніби любить, та цілує Ісуса, щоб зрадити»? Або до Пилата, коли «побачивши, що ситуація є трудною, вмиваю руки», боячись взяти на себе відповідальність?

Святіший Отець також заохотив замислитися, чи не схожі ми до того натовпу, «який не розумів, що діється, чи перебуває на релігійному зібранні, чи на судилищі чи в цирку», та обираємо Варраву? А може, як солдати, що катують Господа та плюють на Нього?

А може я є, як той Киренейчик, втомлений після праці в полі, який допомагає Ісусові нести хрест? Чи наслідую відважних жінок та Богоматір, які перебували там, страждаючи мовчки? Чи я є, як той Йосиф з Ариматеї, прихований учень, який поховав тіло Учителя? Як ті учениці, які, плачучи, перебували біля входу до гробу? «Де моє серце? До кого з цих людей я уподібнююся? Нехай це запитання супроводжує нас протягом усього тижня!» – побажав Святіший Отець.

Євхаристійне богослуження закінчилося проказуванням молитви «Ангел Господній». Але перед цим Папа привітав учасників зустрічі, присвяченої Всесвітнім Дням Молоді, організованої Папською Радою в справах мирян, та запросив бразильську молодь передати польській молоді хрест Всесвітніх Днів Молоді. Він пригадав, що саме 30 років тому блаженний Іван Павло ІІ вручив цей хрест юнакам і дівчатам, доручивши нести його через усі континенти світу, як знак Христової любові до людства. У цьому контексті Святіший Отець також зазначив, що якщо Бог на це дозволить, то 15 серпня він зустрінеться в корейському Теджоні з молоддю Азії.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va