На екрани вийшов фільм про священномученика Максиміліана Кольбе «Дві корони»
  • Суб, 14/10/2017 - 09:23

На екрани польських кінотеатрів 13 жовтня вийшов художньо-документальний фільм про Максиміліана Кольбе «Дві корони». Картина режисера Міхала Кіндрата показує життя польського католицького священика-францисканця, добровільно віддавшого життя за незнайомого йому чоловіка в таборі смерті Аушвіц.

Режисер Міхал Кондрат зазначає, що Кольбе представлений у фільмі як сильна і цілеспрямована людина: «Ми знайомимося з харизматичним, і при цьому смиренним священнослужителем. Ми бачимо, як священик веде майже 800 ченців в Непокалянув, вони створюють найбільший в світі в ті часи чоловічий монастир. Ми бачимо його в різних місцях - в Японії, в Італії. Бачимо, як він будує в Японії монастир, який витримав атомний вибух. В Італії він засновує "Лицарство Непорочної" - марійний-апостольський рух під заступництвом Богородиці, який до цього часу діє по всьому світі».

За словами режисера, один з найважливіших елементів фільму - нагадування про мученицьку смерть священика. 29 липня 1941 року, будучи в'язнем концтабору Аушвіц, Максиміліан Кольбе добровільно погодився померти за іншого в'язня, Францішека Гайовнічка: «Ми показуємо цей момент як перемогу, адже для німців це було як ляпас. Отець Максиміліан разом з групою інших в'язнів відходили гідно, без сцен відчаю. Що цікаво, з того моменту німці перестали вдаватися до тієї форми страти, тому що відчули себе приниженими. У свою чергу, інші в'язні відчували, як до них повертається гідність. Ми показуємо перемогу любові в світі ненависті».

Нагадаємо, що Максиміліан Кольбе помер 14 серпня 1941 роки від ін'єкції фенолу, зробленої працівником табору Аушвіц. 10 жовтня 1982 року він був канонізований Папою Римським Іваном Павлом II.