На Філіппінах ісламісти атакували два християнські села
  • Срд, 28/08/2013 - 13:56

На Філіппінах 2 християнських села зазнали нападу загонів «Muslim Bangsamoro Islamic Freedom Fighters» (BIFF). Близько 70 озброєних мусульман вторглися в села Мідсайяп (Midsayap) і Котабато (Cotabato), грабуючи будинки і ферми. Староста села Рейнальдо Алоро, який побачив загони озброєних мусульман і побіг  за допомогою, був убитий.

Про напад, скоєний 29 і 31 липня, стало відомо наприкінці серпня. Бойовики забрали рис, одяг, посуд, кіз, свиней і домашню птицю. Після вторгнення християни ночують у евакуаційному центрі, побоюючись повторення насильства, а вдень ходять працювати на ферми.

Напади на християн бойовиків BIFF є частиною їхньої кампанії за ісламську державу.

Філіппіни є найбільш християнізованою країною Азії. Близько 80% жителів належать до Католицької Церкви, 11% − до різних протестантських громад. Мусульмани, що становлять 5% населення, проживають переважно на півдні країни. Відносини християнської та мусульманської громад вельми напружені, оскільки серед мусульман поширені сепаратистські настрої.

Християни на Філіппінах, що живуть в районах, де поширений вплив мусульманських і марксистських партизанських організацій, стикаються з погрозами, викраденням і смертю.

Войовничі мусульманські угруповання в південній частині країни борються за формування ісламської держави. Тут гоніння на християн стає все більш поширеним явищем. У січні 2008 р. був убитий католицький місіонер, в його смерті підозрюють бойовиків, пов'язаних з «Аль-Каїдою». У квітні 2008 р. ісламісти вбили протестантського пастора Віка Вікеру в Мінданао. Під час різдвяної Літургії 2010 р. в каплиці Святого Серця в Мінданао вибухнула бомба. Поранено 11 людей. Влада підозрює в скоєнні теракту ісламістське угрупування «Абу Сайяф».

1 червня 2013 року  близько 160 християн з сіл Маліпайон, Сабан, Майбула і Нью-Бунаван на Мінданао були змушені покинути свої будинки після того, як зазнали нападу з боку мусульманських екстремістів. Близько 300 озброєних бойовиків обстріляли села з мінометів.

За матеріалами www.sedmitza.ru