На Франківщині напали на священика УГКЦ
  • Срд, 21/05/2014 - 14:37

БАНДИТСЬКИЙ НАПАД НА СВЯЩЕНИКА

У ніч на неділю, 18 травня, невідомі злочинці скоїли розбійний напад на пароха селища Більшівці Галицької району Івано-Франківської області о. митрата Василя Завірача

Бандити приблизно о 2-ій год. вночі зламали вікно, проникли в помешкання душпастиря та вимкнули електроживлення. Потім облили ліжко, на якому спав священик, горючою рідиною та  запалили її, опісля зв’язали жертві  руки й ноги і, кинувши долілиць, почали катувати. Били по голові, періодично прикладаючи електрошокер до потилиці, бризкали в обличчя і очі аерозолем з надзвичайно різким й неприємним запахом, підпалювали пальці рук, після чого на тілі залишилася численні гематоми і пухирі.

За свідченнями о. Василя, злочинців було щонайменше двоє і говорили вони російською мовою. Розгледіти їх не міг, тому що було темно, та й очі забризкані їдкою отрутою. Лишень на початку нападу, пручаючись, встиг розгледіти, що один з них був у масці. Потім зі священика здерли нагрудний медалик, перстень і почали вивертати шухляди та полиці в шафі. Не задовольнившись мародерством, стали вимагати грошей, постійно катуючи електрошокером, розпиленням балончика в обличчя, кулаками та погрожуючи вбивством.

Тортури тривали близько години. Врешті бандити облили голову о. Василя алкоголем, розпилили в обличчя велику кількість аерозолю і зі словами «сільний ґад!» додатково обв’язали жертву електрокабелем. Врешті накрили голову подушкою, сказавши наостанок: «Ето уже нє долго», та відійшли.

З ласки Божої, о. Василь не втратив свідомості від розпиленої отрути, на що вочевидь розраховували злочинці, і таким чином залишився живим. Згодом з неймовірними зусиллями священикові вдалося частково звільнитися від пут і докричатися до сусідів, які й викликали міліцію.

Правда, правоохоронці приїхали аж через дві години, коли за розбійниками вже й слід простиг...

На думку отця Василя, який поступово оговтується від травм і шоку, скоєний бандитський напад мав на меті не стільки вчинити пограбування, як посіяти страх, залякати як духовенство, так і вірних. Мешканці Більшівців і навколишніх сіл після жорстокого розбою над священиком вже тримають у своїх оселях вила і лопати, щоб хоч якось захистити свого пастиря і свої сім’ї від можливих нічних візитерів-садистів.

о. Ігор Пелехатий "Нова зоря"

 

Від редакції "Нова зоря". Нема жодного сумніву, що тривожна подія, яка трапилася з о. Василем Завірачем в Більшівцях - одна з ланок терору, розв’язаного в Україні адептами попереднього бандитського режиму при повній і неприхованій підтримці Росії. Переслідування греко-католицьких священиків під час окупації Криму, погрози фізичною розправою для духовенства УПЦ КП та Сході України, нещодавній жорстокий розстріл православного священика на Донеччині, підпал і пограбування двох храмів у карпатській Дорі-Яремчі та у Залізцях на Тернопільщині і тепер – бандитський напад на священика в Більшівцях: такі диявольські жнива північного антихриста та його слуг в Україні. Головне завдання терору – вселити страх у людські душі і застрашити або й фізично знищити авторитетних духовних пастирів, до яких, зокрема, палежить й отець-мітрат Василь Завірач, який вже 35 років служить Христові та Україні, сміливо голосячи Слово Боже, захищаючи святу віру та українську національну ідею, незважаючи на жодні перешкоди, приниження, труднощі і погрози. Тому сьогодні, як ніколи, потрібна згуртованість та солідарність духовенства й вірних, щоби завчасно попереджувати агресію, а не оплакувати її  трагічні наслідки.