На головному вокзалі Австрії освятили ікону Матері Божої
  • Нед, 04/02/2018 - 09:36

У середу, 31 січня 2018 року, на Центральному залізничному вокзалі Відня відбулося урочисте освячення нової ікони Пресвятої Богородиці «Смоленської», яка стане «Провідницею» для багатьох подорожуючих. Освячення очолили Митрополит православної Церкви константинопольського патріархату Арсеній (Кардамакіс), єпископ-помічник Віденської архиєпархії Франц Шарль та отець Юрій Коласа, Генеральний вікарій для католиків візантійського обряду в Австрії. У святі також взяли участь духовенство і вірні з православних, католицьких та греко-католицьких Церков.

Нова ікона Матері Божої (іменована також «Одигітрія», що означає «Провідниця») була написана Іриною Лико-Коласою, дружиною протосинкела Юрія Коласи, за дорученням єпископа-помічника Шарля. Мотив ікони був спеціально вибраний так, щоб мандрівники на головному залізничному вокзалі Австрії мали нагоду зустрітися з «Провідницею», яка може запропонувати їм особливий життєвий орієнтир, - шлях до Бога.

Митрополит Арсеній у своїй промові зазначив, що ікони насправді благословляються Богом ще під час самого процесу написання, а торжественне освячення - це лише підтвердження факту їх святості.

Як зауважив єпископ-помічник Віденської архиєпархії Франц Шарль, ця ікона відмінно доповнює атмосферу вокзальної каплиці (іменованої «Кімнатою тиші»). Мартін Візауер, голова відділу комісій архиєпархії Відня, розповів, що лише у 2017 році «Кімнату тиші» відвідало більше семи тисяч подорожуючих. Він також додав, що каплиця, маючи площу 100 квадратних метрів, стала доступною для відвідувачів з моменту відкриття оновленого Віденського вокзалу восени 2014 року.

За словами о. Юрія Коласи, Генерального вікарія для вірних візантійського обряду в Австрії, ця подія унікальна насамперед тим, що вперше з часів незалежності України греко-католики та православні у Відні моляться разом. Він зауважив: «Я дуже радий, що сьогодні ми зуміли духовно переступити певні політичні перешкоди і молилися разом до одного Бога та просили заступництва у Його Матері».

Після освячення ікони відбулася спільна молитва. Отець Юрій Коласа з греко-католицькими семінаристами, митрополитом Арсенієм та єпископом Шарлем спільно відправили Акафіст до Пресвятої Богородиці. «Це був справжній екуменізм. Ми не говорили про єдність церкви, а разом молилися за єднання», - додав на завершення отець Юрій.