На Горі хрестів встановили пам'ятний хрест на честь загиблих героїв України
  • Чтв, 25/04/2019 - 11:39

19 квітня 2019 року у священному місці Литви, на Горі хрестів, поблизу м. Шяуляй, відбулося урочисте встановлення двадцятого пам’ятного хреста українським воїнам, полеглим за свободу та незалежність України.

Традиція встановлення пам’ятних хрестів українським воїнам була започаткована рівно два роки тому, 19 квітня 2017 року, за ініціативи Посольства України в ЛР. Її підтримав колектив Військового реабілітаційного центу Збройних сил Литви м. Друскінінкай – закладу, в якому проходять реабілітацію українські воїни.

Гора хрестів є меморіалом жертв насильницьких депортацій з Литви, які здійснював радянський тоталітарний режим.  За різними оцінками тут встановлено від пятдесяти до ста тисяч хрестів.

У заході взяли участь: Посол України Володимир Яценківський з дружиною Роксоланою, о. Вінкентій Пелих, ЧСВВ настоятель храму Пресвятої Тройці УГКЦ у Вільнюсі, представники Посольства України в ЛР, українські військовослужбовці, які були поранені у ході АТО/ООС на Сході України та на цей час проходять реабілітацію у Військовому реабілітаційному центрі м. Друскінінкай, військовослужбовці Збройних сил Литви, представники Військового реабілітаційного центру ЗС Литви, литовських скаутських організацій, української громади в Литві, місцевої громадськості, преси та телебачення.

Під час церемонії до присутніх звернувся Посол України в ЛР Володимир Яценківський, який висловив подяку литовському народові за братню підтримку України. Посол наголосив, що  українські герої, які захищають територіальну цілісність і незалежність України, захищають й свободу Литви, наші спільні цінності. Посол зазначив, що хрести, які традиційно,  разом з представниками литовської сторони, встановлює кожна нова група українських воїнів, що прибувають до ЛР на реабілітацію, вже сформували на Горі хрестів справжню алею українсько-литовського побратимства.

У ході церемонії всі присутні виконали Гімни України та Литви. Священик Української Греко-Католицької Церкви Пресвятої Трійці м. Вільнюса спільно з капеланом Військово-повітряних сил Литви провели церемонію освячення пам’ятного хреста, на якому викарбувано: «У своїй хаті своя правда, і сила, і воля. Дякуємо братній Литві за підтримку України у важкий час. Разом ми сила. Слава Україні! Слава Литві!».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua